Як ходити по ожеледі / фото УНІАН, Чузавков Сергій

З приходом зими і настанням холодів актуальним та злободенним стає питання, як правильно ходити по слизькій дорозі, щоб не впасти і не отримати неприємні травми. УНІАН розповість, як безпечно ходити по льоду на вулиці.

Як правильно ходити в ожеледь - важливі правила

Взимку бажано уникати місць, де є ожеледь. Але якщо ви потрапили на таку вулицю, то потрібно бути в курсі, як ходити по льоду, щоб не падати. Лікарі-травматологи дають корисні поради на тему, як правильно пересуватися в ожеледь і при цьому залишитися цілим і неушкодженим. Кілька важливих правил ходьби по льоду:

  • Ноги потрібно постійно тримати трохи зігнутими, а коліна сильно не напружувати. Обов'язково треба наступати на всю підошву, а не перекочувати стопу з п'ят на носки. Можна трохи тиснути на лід задньою частиною стопи при кожному кроці, щоб триматися краще на поверхні.
  • Не можна ходити швидко і високо піднімати ноги: крок повинен бути максимально дрібним. По льоду можна навіть потихеньку ковзати там, де є можливість.
  • Ні в якому разі при ходьбі по льоду не тримайте руки в кишенях, розведіть їх на всі боки, таким чином утримуючи баланс вашого тіла. При цьому руки повинні бути вільні, без сумок, кульків та іншого.
  • Голову і тулуб бажано трохи нахилити вперед, щоб перемістити тяжкість тіла з п'ят.
  • Пересуваючись в ожеледь, заборонено говорити по телефону і надягати навушники - необхідно бути уважним і постійно зберігати повну концентрацію.

Пам'ятайте, що ні в якому разі на слизькій дорозі не можна падати на сідниці, долоні витягнутих рук, лікті і коліна. Такі падіння можуть закінчитись складними переломами і важкими травмами.

Відео дня

Як правильно падати - поради травматологів

Взуття має бути на плоскій підошві з протекторами / фото depositphotos.com

Якщо ви все-таки послизнулися на льоду, необхідно швидко присісти, щоб впасти з меншої висоти. Під час падіння потрібно правильно згрупуватися: підігніть коліна, притисніть руки до боків, а підборіддя - якомога ближче до грудей. Найкраще спробувати впасти на бік.

В основному люди падають вперед, назад і на бік. Якщо ви падаєте вперед, то не бажано приземлятися на лікті або випрямлені руки, щоб уникнути серйозних травм. При падінні назад, тобто на спину (це найбільш травмонебезпечний варіант), плечі і лікті потрібно направити вперед, вигнути спину дугою, притиснути підборіддя до грудей, щоб не вдаритися потилицею. Падаючи на бік, треба міцно притиснути руки до тіла, стиснутися в клубочок, притягнувши ноги до тулуба, при цьому напружуючи м'язи.

Що зробити, щоб не ковзати на льоду - лайфхаки

Ключовим фактором у вирішенні проблеми, як не ковзати в ожеледь, цілком очевидно є взуття, а точніше його підготовленість до ходьби по льоду. Не можна надягати взуття на підборах і платформах - потрібно вибирати черевики на плоскій підошві, бажано м'якою зі змішаними протекторами. Є кілька способів зробити взуття придатним для зимових прогулянок:

  • У взуттєвій майстерні на підошву можна наклеїти спеціальну нековзну гумову прокладку.
  • Самостійно приклеїти на підошву пластир або скотч, а потім ногою ступити в пісок. Це допоможе вам на кілька годин ходьби.
  • Натерти стару стерту підошву наждачним папером або вкрутити в неї невеликі шурупи.
  • Можна придбати спеціальні льодоступи, які накладаються на взуття.
  • В крайньому випадку можна натягнути на черевики товсті матерчаті шкарпетки.

Всіх цих правил і рекомендацій важливо дотримуватися, щоб уберегти себе від важких травм, ударів і переломів в результаті невдалих падінь.

Раніше ми писали про те, як утеплити ноги, порадивши кілька лайфхаків. Детально розповіли, як утеплити взуття взимку, що краще надіти в холодну погоду і як зігрітися, якщо ноги все-таки замерзли. 

Вас також можуть зацікавити новини: