Відкрите вино довго не живе - воно втрачає смак, аромат і починає прокисати. Іноді це справа декількох днів, а іноді годин. Скільки можна зберігати відкрите вино та як довше зберегти напій у початій пляшці - читайте в матеріалі УНІАН.
Раніше ми писали, як зберігати сир, щоб він довше не псувався.
Як тільки ми відкриваємо пляшку вина, і в неї потрапляє повітря - напій починає окислюватися та "помирати". Але цей процес можна уповільнити.
Як зберігати відкрите вино - 3 способи
1. Закрити почату пляшку оригінальною пробкою
Аби відкрите вино довше зберегло свій смак та запах, його треба закрити пробкою. "Рідну" коркову пробку пляшки можна трохи "обтесати" й знову закупорити напій. Під пробку потрібно підкласти вощений папір - так шматочки пробки не потраплятимуть всередину, а закупорювання буде більш надійним.
Герметично, звичайно, закрити таким способом не вийде - якась невелика кількість повітря все одно буде потрапляти в пляшку, але вино буде зберігатися трохи довше.
2. Закрити пляшку спеціальною пробкою
Як альтернативу можна використовувати спеціальні пробки для закупорювання вина - гумові. Такі можна купити в спеціалізованих і господарських магазинах.
Можна піти іще далі: зараз є спеціальні вакуумні системи, які дозволяють відкачувати повітря з відкритої пляшки. Таким чином її герметизують і створюють усередині необхідні умови для зберігання вина.
3. Перелити вино в пляшку, яка щільно закривається
У цьому випадку можна підібрати об’єм пляшки - під ту кількість вина, що залишилася. Чим більше буде заповнена пляшка, тим менше в ній буде повітря і тим краще для вина.
Де зберігати вино в початій пляшці
На швидкість окислення вина безпосередньо впливає температура: чим вона нижча, тим цей процес повільніший. Тому почату пляшку вина потрібно зберігати в холодильнику.
Скільки можна зберігати відкрите вино - біле, червоне, кріплене
Різні вина по-різному окислюються, тому терміни зберігання відкритого вина різні.
- Ігристе вино - можна зберігати 1-3 дні в холодильнику.
- Молоді білі та рожеві вина - 5-7 днів в холодильнику.
- Повнотілі білі вина (за типом витриманого Шардоне і т.п.) - 3-5 днів в холодильнику. Більш короткий термін зберігання у таких вин тому, що вони окислюються ще на етапі виробництва, і у відкритій пляшці цей процес протікає швидше.
- Червоні вина - 3-5 днів у холодильнику. Витримані вина зберігаються довше, ніж легкі молоді вина.
- Кріплені вина - 4 тижні в холодильнику.
- Вина в тетрапаках - 28 днів у холодильнику.
Довше вино зберігати небажано - воно починає набувати різкого оцтового присмаку і неприємного запаху.