Яке сьогодні свято 3 лютого / коллаж УНИАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 3 лютого за новим стилем вшановує пам'ять праведних Симеона Богоприємця та Ганни Пророчиці, яких вважають покровителями дітей. За старим стилем 3 лютого вшановують Максима Сповідника.

У народне свято 3 лютого наші пращури турбувалися про дітей - балували їх, не залишали без нагляду та молилися за благополуччя. Цього дня можна прочитати сильну молитву за дітей:


Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої матері твоєї вислухай мене, смиренну дочку Твою (ім'я). Господи, благослови своєю милістю чадо моє (ім'я), помилуй і спаси його заради імені Твого.

Відео дня

Господи, огороди його від видимих і невидимих ворогів, від усяких бід, проблем та нещасть. Зціли його від усіляких хвороб, захисти від поганих звичок і полегши його душевні страждання та скорботи.

Господи, даруй дитині моїй (ім'я) благодать Святого Духа на багато років життя, здоров'я та здорового глузду. Господи, дай йому своє благословення на благочестиве сімейне життя та щасливе дітонародження. Бо сила Твоя всесильна і всемогутня. Амінь.


Селяни у це народне свято оглядали та лагодили польовий інвентар – вози, лопати, кінну упряжку, плуг. Ці предмети перевіряли заздалегідь, щоби бути готовими до сільськогосподарського сезону. Також у цей день пригощали та лікували коней, щоби до березня вони набралися сил для роботи в полі.

У свято 3 лютого чоловіки та жінки проводили обряд, який мав зміцнити шлюб. Подружжя бралося за руки, виходило у двір і говорило: "Що Бог з'єднав, то людині роз'єднати не під силу". Потім разом струшували з дерев іній.

Сьогодні згадували добрим словом усіх, хто будь-коли допомагав людині. Вшановували добрих і жалісливих людей. А зло та образи цього дня вважалися за служіння дияволові. Вважається, що якщо цього не вдалося зробити заплановане, то це на краще - Господь уберіг від біди.

Господині цього дня пекли пироги з рибою, грибами, картоплею, яйцями. Цими пирогами пригощали рідних, жебраків і добрих людей.

3 лютого свято Україна / Фото ua.depositphotos.com

3 лютого - знак Зодіаку

Народжена 3 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня характером активні, творчі, комунікабельні, відкриті. Вони приємні в спілкуванні і мають багато друзів. Це добрі та безкорисливі люди, дуже віддані своїй родині. Народжені 3 лютого люди не вміють навчатися на своїх помилках.

Що не можна робити 3 лютого

Не можна цього дня ображати та ігнорувати дитину.

Маленьких дітей не варто залишати без нагляду.

Не можна одягати чорні речі та давати гроші у борг у цей день.

Під час роботи не можна надриватися та перенапружуватись - збільшується ризик отримати побутову травму, поріз чи опік.

Прикмети погоди 3 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Безхмарна погода сьогодні - до ранньої весни.
  • Погожий день сьогодні обіцяє гарну погоду навесні.
  • Холодний і сухий день віщує жаркий серпень.
  • Якщо місяць вночі ховається в хмарах, то хороший урожай буде. Якщо ж ніч безхмарна - буде неврожайний рік.
  • На зорі ясно - до морозів найближчими днями.

Варто відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: