УНІАН підготував для вас найкращий рецепт паски / Афіша-Їжа

У великодньому ритуалі важливе місце займає обрядова їжа, до якої обов'язково входять пасха, паска та крашанки. Існує звичай в кожній родині піч здобний хліб - паску та освячувати її в церкві.

УНІАН підготував для вас найкращий рецепт паски.

ІНГРЕДІЄНТИ

дріжджі (свіжі)50 г (або 25 г свіжих дріжджів + тривалий час для підйому тіста в холодильнику)
борошноприблизно 1 кг + на подпил родзинок і сухофруктів
молоко350 мл
масло вершкове300 г
олія рослинна100 мл
яйця5 шт + 1 жовток
цукор300-400 г (1,5-2 склянки)
ванільний цукор1 ст. л.
сіль (велика чи середня)1 ч. л. (без гірки)
цукати (диня, персик, ананас, папайя)150 г
родзинки (темний)150 г
Для білкової глазурі
яєчний білок1 шт
цукрова пудра (скільки потрібно)200-250 г
сік лимона1 ст. л.
Додаткові інгредієнти
цукати або мармелад для прикраси

Покроковий рецепт паски

Підготувати інгредієнти.

Ізюм вимити, струсити надлишки води, розкласти на х/б рушник і підсушити.

Цукати нарізати невеликими кубиками.

Борошно просіяти 2-3 рази.

Підготувати здобу.

Вершкове масло дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 1-2 години. Масло повинно стати м'яким.

У 5 яєць відокремити жовтки від білків.

Жовтки і білки покласти в різні миски.

Миску з білками затягнути харчовою плівкою і прибрати в холодильник або відставити в сторону.

Читайте такожВихідні явились в місті у 2019: скільки українці відпочиватимуть на свята

До жовтків всипати сіль, весь цукор (крім 1 столової ложки, ванільний цукор і розтерти за допомогою виделки або блендера (стрижневого подрібнювача) до однорідної білої маси.

Якщо маса густа, можна додати трохи води (1 столову ложку).

Перевірка якості дріжджів.

В невелику глибоку миску налити 50 мл теплого молока (35-37°С), додати 1 столову ложку цукру і перемішати.

В молоко розкришити дріжджі і перемішати, щоб дріжджі розчинилися (зручно перемішувати пальцями або дерев'яною ложкою).

Поставити дріжджову суміш у тепле місце на 10-20 хвилин. Дріжджі повинні вспінитися і піднятися "шапочкою".

Приготування опари.

У велику миску просіяти борошно (150 г), влити молоко, що залишилося (300 мл) і перемішати.

Спінені дріжджі розмішати виделкою або маленьким віночком і влити в молочно-борошняну суміш.

Добре перемішати і поставити опару в тепле місце на 40-60 хвилин.

За цей час опара повинна збільшитися в об'ємі в 2 рази, "скривиться" і почати опадати.

Як тільки опара почала опадати - вона готова.

Додавання в тісто здоби.

У опару, яка підійшла, додати жовтки з цукром і перемішати.

Яєчні білки збити на максимальній швидкості міксера, щоб при нахилі миски білки не випадали з неї.

Додати збиті білки в тісто і акуратно перемішати.

Невеликими порціями, додаючи просіяне борошно, замішувати тісто.

Спочатку вимішувати його ложкою в мисці, потім добре посипати стіл борошном і викласти на нього тісто.

Воно ще досить рідке, тому при вимішуванні, невеликими порціями, додавати просіяне борошно і періодично змащувати тісто і руки рослинною олією.

Продовжуючи вимішувати тісто, додаємо в нього шматочки розм'якшеного вершкового масла і вмішуємо його в тісто.

Вимішане тісто покласти у велику миску, затягнути миску харчовою плівкою або накрити рушником і поставити підходити в тепле місце на 3-5 годин.

Тісто підійшло і його потрібно обім'яти, опустивши в нього руку, стиснуту в кулак, і випустивши вуглекислий газ.

Викласти на стіл і вимішувати 1-2 хвилини.

Перекласти тісто у велику чисту миску, затягнути миску харчовою плівкою і прибрати підходити або в тепле місце на 3-5 годин або на ніч у холодильник.

Тісто обім'яти (в холодильнику воно стає досить щільним).

Трохи помісити тісто на столі (тісто з холодильника під час вимішування зігріється і стане більш пластичним).

Додати родзинки і цукати, і вимішувати, поки родзинки з цукатами не з'єднаються з тестом.

Форми для пасок змастити тонким шаром рослинної олії, боки обсипати борошном (струсити надлишки), а на дно форми покласти кружок пергаментного паперу.

Викласти тісто в підготовлені форми, зайнявши 1/3-1/2 форми (не більше).

Форми прикрити рушником і залишити в теплому місці на 1-1,5 години.

Для змазування пасок.

Розбити яйце і відокремити білок від жовтка.

Білок відкласти для глазурі.

До жовтка додати 1 столову ложку води (або молока) і збовтати виделкою або вінчиком.

Підняті у формах паски змастити жовтком (зручно змащувати силіконовим пензликом).

Духовку заздалегідь нагріти до 170-180°C (температура випічки підбирається індивідуально, залежно від особливостей духовки).

Випікати паски 30-60 хвилин (можливо довше). Час випічки залежить від температури та розміру пасок.

Перші 15-20 хвилин духовку не потрібно відкривати, інакше паски можуть впасти.

Як тільки верхівки пасок добре зарум'янилися (це станеться хвилин через 15-20), дуже обережно відкрити духовку і накрити верхівки пасок гуртками фольги так, щоб фольга повністю покривала верхівки.

Знову обережно закрити духовку і продовжувати випікати паски до готовності.

Готовність перевіряється дерев'яною паличкою. Якщо паличка виходить з паски без слідів тесту - він готовий.

Готові паски.

Акуратно витягти паски з духовки.

Провести ножем уздовж стінок форми, відокремлюючи паска від форми.

Остудити паски на решітці.

Остиглі паски покрити білковою глазур'ю, прикрасити цукатами, мармеладом або фігурними прикрасами з мастики, марципана (або покупними прикрасами).

Прикрашати паски треба швидко, оскільки глазур досить швидко висихає.

За матеріалами сайту "Готуємо.ру".