У великодньому ритуалі важливе місце займає обрядова їжа, до якої обов'язково входять пасха, паска та крашанки. Існує звичай в кожній родині піч здобний хліб - паску та освячувати її в церкві.
УНІАН підготував для вас найкращий рецепт паски.
ІНГРЕДІЄНТИ
дріжджі (свіжі) | 50 г (або 25 г свіжих дріжджів + тривалий час для підйому тіста в холодильнику) |
---|---|
борошно | приблизно 1 кг + на подпил родзинок і сухофруктів |
молоко | 350 мл |
масло вершкове | 300 г |
олія рослинна | 100 мл |
яйця | 5 шт + 1 жовток |
цукор | 300-400 г (1,5-2 склянки) |
ванільний цукор | 1 ст. л. |
сіль (велика чи середня) | 1 ч. л. (без гірки) |
цукати (диня, персик, ананас, папайя) | 150 г |
родзинки (темний) | 150 г |
Для білкової глазурі | |
яєчний білок | 1 шт |
цукрова пудра (скільки потрібно) | 200-250 г |
сік лимона | 1 ст. л. |
Додаткові інгредієнти | |
цукати або мармелад для прикраси |
Покроковий рецепт паски
Підготувати інгредієнти.
Ізюм вимити, струсити надлишки води, розкласти на х/б рушник і підсушити.
Цукати нарізати невеликими кубиками.
Борошно просіяти 2-3 рази.
Підготувати здобу.
Вершкове масло дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі на 1-2 години. Масло повинно стати м'яким.
У 5 яєць відокремити жовтки від білків.
Жовтки і білки покласти в різні миски.
Миску з білками затягнути харчовою плівкою і прибрати в холодильник або відставити в сторону.
Читайте такожВихідні явились в місті у 2019: скільки українці відпочиватимуть на свята
До жовтків всипати сіль, весь цукор (крім 1 столової ложки, ванільний цукор і розтерти за допомогою виделки або блендера (стрижневого подрібнювача) до однорідної білої маси.
Якщо маса густа, можна додати трохи води (1 столову ложку).
Перевірка якості дріжджів.
В невелику глибоку миску налити 50 мл теплого молока (35-37°С), додати 1 столову ложку цукру і перемішати.
В молоко розкришити дріжджі і перемішати, щоб дріжджі розчинилися (зручно перемішувати пальцями або дерев'яною ложкою).
Поставити дріжджову суміш у тепле місце на 10-20 хвилин. Дріжджі повинні вспінитися і піднятися "шапочкою".
Приготування опари.
У велику миску просіяти борошно (150 г), влити молоко, що залишилося (300 мл) і перемішати.
Спінені дріжджі розмішати виделкою або маленьким віночком і влити в молочно-борошняну суміш.
Добре перемішати і поставити опару в тепле місце на 40-60 хвилин.
За цей час опара повинна збільшитися в об'ємі в 2 рази, "скривиться" і почати опадати.
Як тільки опара почала опадати - вона готова.
Додавання в тісто здоби.
У опару, яка підійшла, додати жовтки з цукром і перемішати.
Яєчні білки збити на максимальній швидкості міксера, щоб при нахилі миски білки не випадали з неї.
Додати збиті білки в тісто і акуратно перемішати.
Невеликими порціями, додаючи просіяне борошно, замішувати тісто.
Спочатку вимішувати його ложкою в мисці, потім добре посипати стіл борошном і викласти на нього тісто.
Воно ще досить рідке, тому при вимішуванні, невеликими порціями, додавати просіяне борошно і періодично змащувати тісто і руки рослинною олією.
Продовжуючи вимішувати тісто, додаємо в нього шматочки розм'якшеного вершкового масла і вмішуємо його в тісто.
Вимішане тісто покласти у велику миску, затягнути миску харчовою плівкою або накрити рушником і поставити підходити в тепле місце на 3-5 годин.
Тісто підійшло і його потрібно обім'яти, опустивши в нього руку, стиснуту в кулак, і випустивши вуглекислий газ.
Викласти на стіл і вимішувати 1-2 хвилини.
Перекласти тісто у велику чисту миску, затягнути миску харчовою плівкою і прибрати підходити або в тепле місце на 3-5 годин або на ніч у холодильник.
Тісто обім'яти (в холодильнику воно стає досить щільним).
Трохи помісити тісто на столі (тісто з холодильника під час вимішування зігріється і стане більш пластичним).
Додати родзинки і цукати, і вимішувати, поки родзинки з цукатами не з'єднаються з тестом.
Форми для пасок змастити тонким шаром рослинної олії, боки обсипати борошном (струсити надлишки), а на дно форми покласти кружок пергаментного паперу.
Викласти тісто в підготовлені форми, зайнявши 1/3-1/2 форми (не більше).
Форми прикрити рушником і залишити в теплому місці на 1-1,5 години.
Для змазування пасок.
Розбити яйце і відокремити білок від жовтка.
Білок відкласти для глазурі.
До жовтка додати 1 столову ложку води (або молока) і збовтати виделкою або вінчиком.
Підняті у формах паски змастити жовтком (зручно змащувати силіконовим пензликом).
Духовку заздалегідь нагріти до 170-180°C (температура випічки підбирається індивідуально, залежно від особливостей духовки).
Випікати паски 30-60 хвилин (можливо довше). Час випічки залежить від температури та розміру пасок.
Перші 15-20 хвилин духовку не потрібно відкривати, інакше паски можуть впасти.
Як тільки верхівки пасок добре зарум'янилися (це станеться хвилин через 15-20), дуже обережно відкрити духовку і накрити верхівки пасок гуртками фольги так, щоб фольга повністю покривала верхівки.
Знову обережно закрити духовку і продовжувати випікати паски до готовності.
Готовність перевіряється дерев'яною паличкою. Якщо паличка виходить з паски без слідів тесту - він готовий.
Готові паски.
Акуратно витягти паски з духовки.
Провести ножем уздовж стінок форми, відокремлюючи паска від форми.
Остудити паски на решітці.
Остиглі паски покрити білковою глазур'ю, прикрасити цукатами, мармеладом або фігурними прикрасами з мастики, марципана (або покупними прикрасами).
Прикрашати паски треба швидко, оскільки глазур досить швидко висихає.
За матеріалами сайту "Готуємо.ру".