Скоро Різдво. А в переддень цього свята, на святу вечерю, прийнято подавати 12 різних страв. Пропонуємо в якості однієї з таких страв приготувати пончики. УНІАН зібрав для Вас рецепти смачних пончиків і пампухів на Різдво 2020.
Читайте такожМеню на Різдво 2020: різдвяні страви
Дріжджові пончики з начинкою
борошно - 500 г
дріжджі свіжі - 50 г
цукор - 100 г
яйця - 2 шт
ванільний цукор - 1 шт
маргарин - 125 г
молоко - 250 мл
а також: куркума, олія соняшникова рафінована, вишня консервована або ін. ягоди, цедра лимона, сіль, ванілін, цукрова пудра.
Для опари 50 г дріжджів, 100 г цукру залити теплим молоком з куркумою (для приємного жовтого кольору), додати 1-2 склянки борошна. Залишити опару в теплі мінімум на годину. Збити яйця з цукром і ванільним цукром. Додати збиті яйця і цедру в опару. Вимісити тісто, додаючи розтоплений маргарин. Борошно додавати невеликими частинами. Тісто має легко відділятися від рук. На цьому етапі можна додати в тісто 1 ст. ложку горілки або будь-якого іншого спиртного напою. Поставити тісто в тепло, дати піднятися.
Розділити тісто на рівні частини, розкачати в коржі, викласти начинку і сформувати кульки, трохи їх приплюснувши. Смажити пончики у великій кількості рослинної олії з обох боків до золотистого кольору. Після того, як вони охолонуть - густо присипати цукровою пудрою.
Пончики на воді
25 г дріжджів (приблизно 7 г сухих)
1 склянка теплої води
2 ст. л. цукру
1,5 ч. л. солі
5 ст. л. рослинної олії + олія для смаження
3-3,5 склянки борошна.
Для опари змішати дріжджі з цукром, додати води, добре перемішати і поставити в тепле місце мінімум на годину. Після появи "шапки" додати сіль, масло і 2 склянки борошна. Густе тісто вимішуємо на столі додаючи ще одну склянку борошна. Готове тісто поставити в тепле місце. Тісто, яке збільшилося, збити і дочекатися другого підходу.
Розділити тісто на рівні частини, розкачати коржики, додати будь-яку начинку і сформувати кульку. Смажимо у великій кількості олії до золотистого кольору.
Гарбузові пончики
молоко жирне – 110 мл
гарбуз запечений (пюре) – 100г
дріжджі сухі – 1.5 ч. л.
цукор – 3 ст. л.
борошно – 320г
сіль – 1/2 ч. л.
масло вершкове – 15г
яйце – 1 шт.
ванільний цукор
кориця мелена – 1 / 3 ч. л.
мускатний горіх (мелений) – 1/4 ч. л.
кардамон (насіння) – 2 коробочки.
Читайте такожКласичний рецепт салату "Цезар" до різдвяного столу
У теплому молоці розвести дріжджі і 1 ст. л. цукру. Залишити суміш в теплому місці приблизно на 30 хвилин, поки на поверхні не з'явиться пінна шапочка. В окрему миску просіяти борошно, додати сіль і спеції, перемішати. Попередньо розтерти в ступці зерна кардамону. В іншій мисці змішати гарбузове пюре з яйцем, розтопленим вершковим маслом, 2 ст. л. цукру і ванільним цукром. Перелити дріжджову суміш у миску з гарбузом і перемішати. Потім перелити цю суміш у миску з борошном і вимісити м'яке тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Прикрити тісто рушником і поставити в тепле місце на 1-1.5 години. Готове тісто розділити на рівні шматочки. Сформувати пончики і обсмажити у великій кількості рослинної олії. Пончики не потребують начинки.
Бездріжджові пончики
масло вершкове - 40г
яйце - 1 шт.
коньяк - 1 ст. л.
молоко - 130г
ванільний цукор - за смаком
розпушувач - 1 ч. л.
борошно - 160г
цукор - 60г
сода + оцет
какао-порошок - за смаком
шоколад для прикраси
Змішуємо 40 г розтопленого вершкового масла, одне куряче яйце, коньяк, молоко і ванільний цукор. Після цього додати розпушувач, чверть чайної ложки соди (погашеної соком лимона або оцтом), білий цукор, просіяне борошно і какао.
Розмішати міксером до однорідності, потім, додаючи борошно, довести тісто до бажаної пружності (можна зробити тісто м'яким, і відсаджувати пончики з кондитерського мішка прямо на деко. А можна тісто зробити щільніше, і формувати пончики руками). Випікати пончики близько 15 хвилин в розігрітій до 175-180 градусів духовці. Дати охолонути в духовці. Прикрасити розтопленим шоколадом.
Начинка для пончиків
вишневе, яблучне або будь-яке інше варення без кісточок
горохове пюре + натерти готові пампушки з часником
мак + горіхи
мак + ізюм
картопляне пюре + обсмажена цибуля
гречана каша + обсмажені гриби