У цей день світ відзначає День брюнеток / instagram.com/monicabellucciofficiel

Яке свято 28 травня 2020

У цей день світ відзначає День брюнеток, День народження майонезу, День менструальної гігієни, Міжнародний день дій за жіноче здоров'я.

Читайте такожВознесіння Господнє: чого не можна робити у святоВ США святкують День гамбургера, День грудинки, у ПАР - День «Візьми дочку на роботу», в Азербайджані - День республіки, у Вірменії - День першої республіки, у Хорватії - День збройних сил, в Непалі - День республіки, у Пакистані - День величі, в Ефіопії - День падіння військового режиму, в Англії - Весняний банківський свято, на Філіппінах - День національного прапора.

Пам'ятні дати 28 травня, річниці та події

У 1742 році в Лондоні був споруджений перший критий плавальний басейн.

Відео дня

28 травня 1756 року можна вважати Днем народження майонезу. Є кілька версій походження цього настільки популярного на сьогодні продукту. Найбільш достовірна – все сталося у французькому місті Маон в 1756 році, коли англійці окупували французькі землі в ході Семирічної війни (1756-1763). У французьких військах маршала Луї Франсуа Армана дю Плессі, герцога Рішельє, виникла велика проблема з постачанням продуктами – залишилися тільки рослинне масло, яйця і лимони. Оскільки щоденні омлети вже встигли набриднути, герцог Рішельє наказав кухареві приготувати з наявних продуктів якусь незвичайну страву. Кухар, не зумівши здобути більше ніяких додаткових продуктів, вирішив приготувати соус на основі рослинної олії. Він вийшов на рідкість смачним і був названий «майонезом» – «mayonnaise», тобто «маонським», так як французьке написання назви міста, де все це відбувалося, Маон – «Mahon». Це сталося 28 травня 1756 року. Інша версія стверджує, що в 1782 році герцог Луї Криленський відвоював у англійців місто Маон. Після битви був влаштований бенкет. Присутнім вперше дали спробувати соус з натуральних продуктів, якими славилася місцевість. Згодом соус набув поширення в Європі, де отримав назву маонского (від французького – «майонез»).

У 1763 році в Києві була відкрита школа з навчання живопису / фото facebook.com/pressjfo.news

У 1763 році в Києві була відкрита школа з навчання живопису.

У 1830 році президент СШАЭндрю Джексон підписав закон про переселення індіанців, який дозволяв їх вигнання з їх же земель і відмовляв їм у всіх громадянських правах і свободах на території, на схід від Міссісіпі. Вигнання почалося в 1831 році, деякі індіанські племена повстали, деякі намагалися протестувати законним шляхом і звернулися у Вищий федеральний суд справедливості, який підтвердив, що вони не є громадянами США і тому не захищені Конституцією.

У 1871 році після тижня кривавих боїв була розгромлена Паризька комуна. В ході боїв і страт загинули 25 тисяч комунарів, близько 40 тисяч були кинуті в тюрми або вислані на каторжні роботи в Нову Каледонію і Алжир.

У 1928 році відбулося злиття автомобільних концернів «Крайслер» та «Додж».

У 1957 році в цей день у США була заснована Національна академія грамзапису, яка на сьогодні вручає найпрестижніші нагороди у світі музики - призи «Греммі».

28 травня 1961 року в Лондоні була створена незалежна правозахисна організація «Міжнародна амністія», яка виступає на захист прав людини. Вся робота організації заснована на фундаментальному переконанні: захист прав людини – загальна відповідальність поза межами держав, рас і ідеологій. Засновником організації став британський юрист Пітер Бененсон. У 1961 році він написав статтю, закликаючи людей повсюдно, неупереджено та мирними засобами, вести роботу за звільнення всіх в'язнів совісті. Протягом місяця більше тисячі осіб з різних країн запропонували практичну допомогу. Одинична спроба привернути увагу до проблеми прав людини вилилася в міжнародний рух. У 1977 році Організація була визнана гідною Нобелівської премії світу, в 1978 році – премії ООН в галузі боротьби за права людини. Зараз всесвітній рух «Міжнародна амністія» – близько 7 мільйонів членів та прихильників в більш як 150 країнах і регіонах. Представництва організації відкриті в 80 країнах світу.

1961 Останній рейс поїзда «Східний експрес» з Парижа в Бухарест, він діяв протягом 78 років. Але в 1982 році рейси поновилися.

В 1970 році в західній Німеччині вперше була здійснена успішна трансплантація нервової тканини.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 28 травня вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського / фото УНІАН

Православна церква 28 травня вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського, Фиваїдського. Інші назви свята: «Пахом», «Пахом Бокогрей», «Травник», «Зелений шум». Назва «Теплий» день отримав за те, що з 28 травня приходить по-справжньому тепла літня погода.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сіяти пшеницю та овес після полудня, тому що насіння не зійде, а врожай може пропасти. А от інші культури взагалі не можна садити в землю, особливо овочі.

Прикмети на 28 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- червоний обрій на сході – літо буде спекотним з частими пожежами;

- яка погода на Пахома Теплого - таким буде літо;

- дощ - негода скоро припиниться;

- якщо ластівки не повертаються в колишнє житло – бути пожежі;

- метелики літають низько – до хорошого врожаю ярої пшениці.

28 травня іменини

Іменини у Дмитра, Пахомія і Макара.