День Володимира 2022 / depositphotos.com

Іменини Володимира відзначаються кілька разів на рік. Це ім'я дуже популярне в Україні та має сильну енергетику. Привітання з днем ангела Володимира будуть доречні, якщо ви хочете порадувати близьку людину.

Це ім'я носив великий князь київський - онук рівноапостольної княгині Ольги і людина, яка провела хрещення Русі.

Іменини Володимир відзначає кілька разів на рік:

Відео дня
  • 1 лютого - священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького;
  • 4 червня - мученика Іоанна-Володимира, князя сербського;
  • 28 липня - рівноапостольного великого князя Володимира (у Святому Хрещенні Василь);
  • 29 серпня - мученика ієрея Володимира і його брата Бориса;
  • 17 жовтня - благовірного князя Володимира Ярославича Новгородського.

День Володимира за церковним календарем - історія свята

Володимир Великий-князь Київський / depositphotos.com

Князь Володимир Великий знав, що його бабуся прийняла християнську віру і стала в цьому вчинку першою з київських правителів. Але сам Володимир залишався язичником. 

Історик Ігор Козлоський відносно крещення Русі каже наступне:

Чому Русь прийняла хрещення? Ви знаєте, що це було непросте рішення, і на той час Візантійська імперія, яка межувала, можна сказати, з нашими землями, будь-яка територія, яка приймала християнство від Візантії, вона автоматично входила в її зону впливу. І тому зрозуміло було: рішення непросте для Володимира. Під час цих подій, які з одного боку були і політичними подіями, була необхідність для Візантійського імператора мати підтримку – військову підтримку тому, що були різні повстання на теренах імперії і військові загони русів приймали участь як союзники для того, щоб  навести лад і імперії. 

Ігор Козловський нагадує, що для того, щоб відповісти на прохання імператора, надіслати (війська), Володимир висуває вимогу - щоб він був одружений (на царівні Анні, дочці імператора Романа другого - УНІАН). І чому християнство? Тому що по-перше - це відносини з близькими сусідами в Європі, і на Балканах, і на території Малої Азії.

Читайте такожЗначення імені Андрій: характер, доля, сумісність з іншими іменамиЦі відносини вже якраз з християнськими державами, тому що переважна більшість цих територій вже прийняла хрещення, за винятком Східної Європи, - маються на увазі слов'янські землі і балти. Пізніше після наших земель прийматиме християнство Скандинавія. Але загальна тенденція була зрозуміла для Володимира.

І як людина, яка бачила себе правителем величезної території, а територія Східної Європи була значно більше, ніж взагалі територія Європи за її межами, і тому, щоб об'єднати різні слов'янські племена, але ви ж розумієте, ми говоримо про перелік різних племен - кожне плем'я мало свої особливості і навіть особливості своїх релігійних поглядів.

Свої старі зв'язки, свої князівства - це був союз племен. Кожна столиця - це фактично був центр цих племен. Для того, щоб їх об'єднати, - необхідна була певна ідеологія. До того часу зрозуміло, що це релігійна ідеологія. І рішення було прийнято на користь християнства як об'єднавчий фактор.

Історик підсумовує:

Ми знаємо, що вже в християнстві вже зникає ідея етносів, а головне - це вибір вже не етнічний, а конфесійний. І тому рішення приймати християнство як об'єднавчу силу - було у Володимира свідоме. Зрозуміло, що це був непростий процес. І довгий час ми знаємо, що величезні території не були християнізовані, особливо Північно-Східні території, там, де знаходиться сучасна Росія. Вони були християнізовані тільки через 100-150 років після початку християнізації.

Володимир - значення імені, характеристика особистості

Значення імені Володимир / pixabay.com

Слов'янське ім'я, означає "володіє світом". З дитинства маленькі Вови допитливі і хочуть скоріше використовувати свої знання. Часто схильні до авантюр і ризику. Серед однолітків завжди займають лідируючу позицію, слухається батьків. Зростає тямущим і активним хлопчиком. Є схильність до точних наук, але любить громадську діяльність.

В людях цінує розум і силу, менше значення надаючи зовнішнім даним. Залежимо від думки оточуючих, високо цінує похвалу. Здатний сам приймати рішення і нести за них відповідальність.

Жінки Володимиру подобаються романтичні, а не господарські. У шлюбі, зазвичай, вірний, але не через почуття, а тому що висока зайнятість і зона комфорту не дозволяють йому зруйнувати сім'ю. Вихованням дітей в сім'ї, як правило, займається тільки жінка.

Іменини Володимира - прикмети і традиції

Сьогодні прийнято вітати з Днем ангела всіх чоловіків з ім'ям Володимир. Віруючі моляться перед іконою святого Володимира про зцілення недуг. Також можна просити про припинення конфліктів, позбавлення від ворогів і зміцнення віри.

Вас також можуть зацікавити новини: