Рецепт макового пирога / фото ua.depositphotos.com

Маківник – це смачний солодкий пиріг. Традиційною начинкою цієї випічки є мак, однак його можна також додатково присмачувати горіхами, родзинками, медом.

Такий пиріг із маком зовсім не складний у випіканні. Його часто готують на Різдво, Великдень або ж на Медовий Спас (у народі це свято також називають Маковія).

Маківник зі сливами

  • Борошно - 250 г
  • Мак (мелений) - 100 г
  • Цукор - 120 г (+ 1 ч.л.)
  • Смалець - 60 г
  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Молоко - 250 мл
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста - 12 г
  • Кориця - 1 ч. л.
  • Бодян – 1/3 ч. л. (або 1 зірочку)
  • Сливи (приблизно) - 16 шт.

Сливи розрізати на половинки, видалити кісточки. У п'яти-шести слив половинки розрізати ще на кілька частин залежно від розміру, щоб вийшли невеликі шматочки.

Відео дня

Змішати бодян з чайною ложкою цукру.

Борошно просіяти з розпушувачем, додати мак. Всипати цукор та ванільний цукор, перемішати.

Смалець трохи нагріти до консистенції м'якого масла.

Як приготувати пиріг із маком / фото ua.depositphotos.com

У борошні зробити заглиблення, вбити яйця, додати смалець, молоко. Все добре перемішати.

Шматочки слив додати в тісто і перемішати.

Форму застелити папером для випічки, вилити тісто, розрівняти й розкласти половинки слив розрізом нагору. Посипати сумішшю цукру з бодяном, зверху посипати корицею.

Відправити пиріг у розігріту до 180°С духовку і пекти приблизно 40 хвилин, водночас орієнтуватися слід за власною духовкою. Готовність випічки перевірити за допомогою сірника або зубочистки (якщо сухі – то пиріг готовий).

Вийняти пиріг і залишити остигати, потім вийняти з форми. За бажанням Маківник можна посипати цукровою пудрою.

Маківник зі сметанним кремом

  • Борошно - 150 г
  • Мак (сухий) - 150-200 г
  • Цукор - 150 г
  • Вершкове масло - 150 г
  • Яйце - 3 шт.
  • Розпушувач - 8 г

Для крему

  • Сметана (15%) - 500 г
  • Цукор - 150 г
  • Желатин - 10 г
  • Ванілін - на кінчику ножа

Масло має бути кімнатної температури. Висипати до нього цукор і розтерти ложкою. Потім вбити яйця, розмішати. Висипати сухий мак і розмішати.

Ввести просіяне борошно та розпушувач.

Дно форми застелити пергаментом, викласти тісто, розрівняти його. Відправити у розігріту до 180°С духовку орієнтовно на 25-30 хвилин. Готовність перевіряти сухою зубочисткою або сірником.

Тим часом замочити желатин і залишити для набухання на той час, який вказаний на упаковці. Готовий пиріг вийняти з духовки й залишити остигати.

Читайте такожНеймовірний яблучний джем: як приготувати ароматно-апетитний смаколик

У сметану висипати цукор і ванілін, розмішати до повного розчинення цукру.

Желатин нагріти, не доводячи до кипіння й безперервно помішуючи. Процідити його, охолодити та вилити у сметанну масу, розмішати. Покласти ненадовго у холодильник, щоб крем почав "схоплюватися". Потім акуратно вилити його на пиріг. Покласти пиріг на ніч у холодильник.

Вранці акуратно зняти бортик і викласти пиріг на тарілку.