Маківник – це смачний солодкий пиріг. Традиційною начинкою цієї випічки є мак, однак його можна також додатково присмачувати горіхами, родзинками, медом.
Такий пиріг із маком зовсім не складний у випіканні. Його часто готують на Різдво, Великдень або ж на Медовий Спас (у народі це свято також називають Маковія).
Маківник зі сливами
- Борошно - 250 г
- Мак (мелений) - 100 г
- Цукор - 120 г (+ 1 ч.л.)
- Смалець - 60 г
- Яйце куряче - 2 шт.
- Молоко - 250 мл
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Розпушувач тіста - 12 г
- Кориця - 1 ч. л.
- Бодян – 1/3 ч. л. (або 1 зірочку)
- Сливи (приблизно) - 16 шт.
Сливи розрізати на половинки, видалити кісточки. У п'яти-шести слив половинки розрізати ще на кілька частин залежно від розміру, щоб вийшли невеликі шматочки.
Змішати бодян з чайною ложкою цукру.
Борошно просіяти з розпушувачем, додати мак. Всипати цукор та ванільний цукор, перемішати.
Смалець трохи нагріти до консистенції м'якого масла.
У борошні зробити заглиблення, вбити яйця, додати смалець, молоко. Все добре перемішати.
Шматочки слив додати в тісто і перемішати.
Форму застелити папером для випічки, вилити тісто, розрівняти й розкласти половинки слив розрізом нагору. Посипати сумішшю цукру з бодяном, зверху посипати корицею.
Відправити пиріг у розігріту до 180°С духовку і пекти приблизно 40 хвилин, водночас орієнтуватися слід за власною духовкою. Готовність випічки перевірити за допомогою сірника або зубочистки (якщо сухі – то пиріг готовий).
Вийняти пиріг і залишити остигати, потім вийняти з форми. За бажанням Маківник можна посипати цукровою пудрою.
Маківник зі сметанним кремом
- Борошно - 150 г
- Мак (сухий) - 150-200 г
- Цукор - 150 г
- Вершкове масло - 150 г
- Яйце - 3 шт.
- Розпушувач - 8 г
Для крему
- Сметана (15%) - 500 г
- Цукор - 150 г
- Желатин - 10 г
- Ванілін - на кінчику ножа
Масло має бути кімнатної температури. Висипати до нього цукор і розтерти ложкою. Потім вбити яйця, розмішати. Висипати сухий мак і розмішати.
Ввести просіяне борошно та розпушувач.
Дно форми застелити пергаментом, викласти тісто, розрівняти його. Відправити у розігріту до 180°С духовку орієнтовно на 25-30 хвилин. Готовність перевіряти сухою зубочисткою або сірником.
Тим часом замочити желатин і залишити для набухання на той час, який вказаний на упаковці. Готовий пиріг вийняти з духовки й залишити остигати.
Читайте такожНеймовірний яблучний джем: як приготувати ароматно-апетитний смаколик
У сметану висипати цукор і ванілін, розмішати до повного розчинення цукру.
Желатин нагріти, не доводячи до кипіння й безперервно помішуючи. Процідити його, охолодити та вилити у сметанну масу, розмішати. Покласти ненадовго у холодильник, щоб крем почав "схоплюватися". Потім акуратно вилити його на пиріг. Покласти пиріг на ніч у холодильник.
Вранці акуратно зняти бортик і викласти пиріг на тарілку.