Що можна робити за тиждень перед Великоднем / depositphotos.com

Страсною неділею у православному календарі називають останні сім днів перед світлою Пасхою. У цей час віруючі згадують про страждання Христа перед стратою і дотримуються особливо суворого посту.

Кожен день Страсного тижня наділений особливим змістом, має свої традиції та заборони. УНІАН розповісти, що можна робити за тиждень перед Пасхою, а від яких дій краще відмовитись.

Раніше ми складали докладний православний календар на квітень 2022.

Відео дня

Коли Страсний тиждень 2022 - дати

Великдень випадає на 24 квітня, відповідно православні віруючі 17 квітня відзначають Вербну неділю або Вхід Господній в Єрусалим. Страсна седмиця починається на наступний день з 18 по 23 квітня включно.

Що означає кожен день Страсного тижня - суть і традиції

Страсний тиждень по днях-значення / Колаж УНІАН

Будь-який день священного тижня називається Великим. У храмах проводяться служби особливо урочисті і важливі, так як Великдень в церковному календарі вважається головним святом. Дні святих в Страсну седмицю не святкують, померлих не поминають, не хрестять дітей і не вінчають закоханих - будь-які приготування орієнтовані тільки на святкування Великодня. 

Кожен день цього священного періоду має своє особливе значення.

Великий понеділок

У цю дату служителі храмів згадують і розповідають про святого патріарха Йосипа - людину, яку власні брати продали в рабство. Священики в понеділок починають варити миро - масла для помазання після хрещення. До складу його входять 50 різних масел і трав, а процес приготування займає три дні.

Церква дозволяє прибирати вдома, прати, ремонтувати житло. Особливо важливо вимити вікна. Згідно з повір'ями, зустрічати Великдень з брудними вікнами - погана прикмета. Також можна висаджувати рослини - буде хороший урожай.

Великий вівторок

Згадують настанови і розмови Христа з учнями. Саме у вівторок, згідно із заповітами, він розповідав про Страшний суд, воскресіння мертвих і різні чудотворення, які відкриються обраним.

Традиції такі ж, як і в понеділок, але краще в цю дату привести в порядок одяг - випрати, попрасувати, зашити. 

Велика середа

Як говорить Біблія, в середу Юда зрадив Христа за 30 срібняків. Також духовні настоятелі говорять про Марію Магдалину, яка омивала ноги Ісуса і мазала їх міром. Саме в цей день священики читають молитви з поклонами, а потім скасовують їх до Трійці. Вважається, що в середу Господь спокутував наші гріхи, тому в цю дату потрібно сповідатися.

У домашніх справах для людей ніяких обмежень немає, можна робити все те ж саме, що і в попередні дні. Слов'яни у вівторок купували яйця на Великдень - вважалося, що, придбані в цей день, вони довго не зіпсуються.

Великий четвер

У четвер люди починають готуватися до Великодня - фарбують яйця, прибирають вдома, перуть одяг і печуть паски. Друга назва дня - Чистий четвер. Є традиція - до сходу сонця потрібно скупатися і очиститися.

Служителі храмів читають найдовшу службу в році - Дванадцять Євангелій про страждання Христа. Віруючі стоять із запаленими свічками і не гасять їх до приходу додому. Православним в цей день обов'язково потрібно причаститися.

Велика п'ятниця

День, коли, за Біблією, розіп'яли Христа. У храмах згадують страждання Господа на хресті і виносять плащаницю - зображення Господа в труні, а віруючі повинні вклонитися святині.

Будь-які роботи заборонені, цей день позначений, як траурний, і церква категорично проти будь-яких дій з боку мирян.

Велика субота

Останнє богослужіння Страсної седмиці, коли священики говорять про те, як поховали Ісуса. У цю дату вже духовні наставники одягаються в урочисті одежі і освячують великодні паски, принесені людьми. Найголовніша служба починається ввечері, а в Єрусалимі сходить благодатний вогонь.

Люди можуть зробити всі домашні справи, якщо не встигли, і ніколи не дають в борг - є прикмета, що ті, хто порушують заборону, самі матимуть потребу в грошах.

Що не можна робити під час Страсного тижня

На тиждень перед Великоднем здавна встановлено цілий перелік заборон. Православна церква настійно рекомендує практикувати утримання, причому стосується це не тільки плотських втіх. Потрібно бути смиренними в думках і вчинках, прийнятті їжі і розвагах.

Строго заборонено влаштовувати галасливі посиденьки, відмовляти кому-небудь в допомозі, сваритися, заздрити, грубіянити і пліткувати. Не забувайте про те, що поминати померлих родичів теж не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: