Тарталетки – кошики з тіста, які наповнюють різними начинками. Випікають їх як окремо, так і разом із наповненням.
Читайте такожНайсмачніший м'ясний пиріг: як приготувати апетитну випічку
Загалом це дуже проста у приготуванні й смачна закуска. Для начинки можуть використовуватися сир, огірки, гриби, курятина, ікра, тунець, креветки, печінка та багато іншого. Готують також і солодкі тарталетки, наприклад, з фруктами.
Закуска у тарталетках виглядає красиво та апетитно, тому їх часто готують на свята й фуршети. Подають їх зазвичай як холодну закуску, але за бажання можна презентувати і в гарячому вигляді.
Гарячі тарталетки з начинкою
- Куряче філе - 200 г
- Цибуля ріпчаста - 50 г
- Печериці - 150 г
- Листкове тісто - 200 г
- Петрушка - 20 г
- Твердий сир - 50 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Рослинна олія - 40 мл
Куряче філе відварити у злегка підсоленій воді впродовж 15 хвилин з моменту закипання, потім витягти і дати трохи охолонути, після чого дуже дрібно порізати.
Розкачати тісто в дуже тонкий пласт, порізати на квадрати. Кожен квадрат викласти в формочки для мафінів, накрити тісто невеликими шматочками пергаменту і насипати вантаж у вигляді квасолі або гороху. Відправити форми з тістом у духовку, розігріту до 180°С і випікати протягом 20 хвилин.
Цибулю очистити, нарізати маленькими кубиками. Гриби помити, також порізати невеликими кубиками. Обсмажити цибулю на рослинній олії до золотистого, додати гриби і продовжити смажити ще 5-7 хвилин. Викласти куряче філе до цибулі та грибів, злегка обсмажити все разом. Потім налити трохи бульйону, в якому варилося філе, посолити, поперчити, готувати ще 7 хвилин. Петрушку подрібнити, викласти у начинку, перемішати.
Прибрати з тарталеток бобові й наповнити їх підготовленою начинкою. Сир потерти на тертці, викласти поверх начинки й відправити в духовку. Запікати при тій же температурі протягом 10 хвилин або поки сир на поверхні не розплавиться. Готові тарталетки подавати до столу в гарячому вигляді.
Тарталетки з картоплі з курячим філе
- Картопля - 8 шт.
- Куряче філе - 700 г
- Майонез - 200 г
- Часник - 3 зубч.
- Сир будь-який - 200 г
- Зелена цибуля - за смаком
Куряче філе нарізати середніми кубиками. У сковороду налити воду (близько склянки), додати майонез і викласти шматочки курячого філе. Посолити. Тушкувати під кришкою 30 хвилин. Додати нарізаний часник.
Картоплю почистити й потерти на тертці, посолити.
Формочки для кексів добре змастити соняшниковою олією. Викласти у них терту сиру картоплю так, щоб вона мала форму кошиків. У середину викласти курку з часником.
Покласти в розігріту духовку до 240°С на 20-25 хвилин.
Потерти сир та порізати зелену цибулю, перемішати.
Дістати тарталетки з духовки і посипати їх зверху сиром із цибулею. Ще раз відправити їх у духовку, на 5-10 хвилин.
Жульєн з курятиною в тарталетках
Для тарталеток
- Курячі яйця - 1 шт.
- Пшеничне борошно - 300
- Вершкове масло - 180 г
- Сметана - 150 мл
- Сіль - 2 г
- Розпушувач - 2 г
Для Жульєна
- Сметана - 150 мл
- Сіль - за смаком
- Опеньки - 200 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - 1 зубч.
- Куряче філе - 300 г
- Твердий сир - 100 г
- Рослинна олія - 2 ст.л.
- Перець чорний мелений - за смаком
Готуємо пісочне тісто. У миску вбити куряче яйце, додати дрібку солі, збити його виделкою. Додати сметану, розм'якшене вершкове масло та перемішати. Всипати просіяне борошно з розпушувачем, перемішати. Замісити еластичне гладке тісто, прибрати його на півгодини в холодильник.
Тісто поділити на кілька частин. Кожну з них розкачати в тонкий пласт товщиною близько 0,3 сантиметра. Склянкою вирізати кружечки, під розмір форми для випічки тарталеток.
Форму змастити олією, викласти в кожну тісто, накрити кришкою. Смажити на плиті близько 10 хвилин. Зрізати зайве тісто з готових тарталеток, дати їм охолонути.
Читайте такожСоковита запечена курятина: як приготувати страву з філе в духовці
Гриби промити, відварити у підсоленій воді до готовності, потім обсмажити на соняшниковій олії з порізаними на кільця ріпчастою цибулею до рум'яної.
Куряче філе відварити в підсоленій воді з додаванням кількох горошин чорного перцю і лаврового листа, бульйон злити, м'ясу даємо охолонути. Розрізати м'ясо на невеликі шматочки й обсмажити його на рослинній олії до рум'янцю.
З'єднати в сковороді гриби і курку, залити сметаною, посолити й поперчити. Пасерувати на повільному вогні близько 5 хвилин. Додати дрібно порубаний часник для аромату, перемішати. У тарталетки покласти приготований Жульєн.
Твердий сир натерти на дрібній тертці й щедро присипати ним вміст тарталеток. Помістити тарталетки в форму, застелену пергаментом. Духовку розігріти до 180°С. Запікати тарталетки з Жульєном близько 15 хвилин.