Коли Успіння Пресвятої Богородиці 2021 / фото ua.depositphotos.com

28 серпня православна церква відзначає свято Успіння Пресвятої Богородиці, яке присвячене смерті матері Ісуса Діви Марії. Це свято належить до числа дванадцяти найбільших в християнстві. Християни заздалегідь готуються до цього свята і тримають суворий Успенський піст.

Що відзначається в цю дату

Слово "успіння" зі старослов'янської означає "мирна смерть". Звичайно, саме свято присвячене не смерті Богородиці, адже це не радісна подія. У цей день християни святкують возз'єднання Богородиці з Богом і її перехід у вічне загробне життя.

Історія Успіння Пресвятої Богородиці

Ні в одному з чотирьох Євангелій не сказано про долю Діви Марії після вознесіння Ісуса. Її смерть описується в декількох неканонічних текстах. Згідно з ними, Марії під час молитви з'явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що скоро вона постане перед Богом. Через три дні вона мирно померла.

Відео дня

Перед смертю Богородиці з різних кутів світу до неї прибули апостоли і праведники, щоб попрощається з нею. Сам спаситель в оточенні ангелів зійшов до неї, щоб забрати її душу з собою. Пречиста Діва попросила Бога благословити всіх, хто прийшов проводити її. Через 3 дні її тіло пропало з гробниці, а сама Марія з'явилася апостолам за вечерею.

Успіння Пресвятої Богородиці традиції / фото val.ua

Традиції Успіння Пресвятої Богородиці

Перед святом християни дотримуються суворого двотижневого посту, який повинен духовно і тілесно очистити людину. Успіння в народі також називається осеніни і господини.

Читайте такожДень Хрещення Русі 2021: дата свята і цікаві фактиДо цього дня зазвичай закінчуються жнива і польові роботи. На Успіння прийнято ходити в храми і освячувати хлібні колосся і насіння з недавно зібраного врожаю. У храмі ставлять свічку за здоров'я і благополуччя рідних.

Після відвідин церкви господині випікають хліб з освяченого зерна. Його подають на святковий стіл для сім'ї. Після святкування збирають урожай горіха і закривають овочі на зиму. Господині заготовляють варення, соління, мариновані гриби і сушені горіхи.

Що не можна робити в це свято

  • У цей день не можна сваритися, лихословити, голосно лаятися.
  • Не можна вставляти в землю гострі землі, інакше це може бути розцінено як неповага до Бога.
  • Не варто ходити босоніж по росі - можна накликати на себе хворобу.
  • Якщо 28 серпня вдягти брудне, старе або незручне взуття - надалі буде багато неприємностей.
  • За повір'ями, незаміжній дівчині не можна ні з ким розмовляти, поки вона не вмиється росою або джерельною водою. В іншому випадку вона не вийде заміж.

Вам також може бути цікаво: