Церковне свято 5 травня / pixabay.com

Яке сьогодні церковне свято, про що просити у святих, прикмети дня та що не можна робити - в матеріалі УНІАН.

Православне свято сьогодні, 5 травня - день пам'яті преподобного Феодора Сикеота

Феодор Сикеот жив в VI столітті і був родом з села Сикеї біля міста Анастасіуполя (Мала Азія). Коли Феодору було 6 років, його матері з'явився великомученик Георгій і сказав, що син повинен служити Господу. У 14 років Феодор пішов з дому і став жити в печері біля храму святого Георгія, а пізніше прийняв чернечий постриг в Єрусалимі.

Феодор багато постив і проводив час у молитві. Коли пішла чутка, що молитви ієромонаха Феодора зцілюють людей, а його передбачення збуваються, до нього потягнулися люди. Жителі міста вмовили Феодора стати їхнім єпископом. Він був ним недовго - занадто обтяжував його цей пост. Згідно з одним з пророцтв Феодора, на імперію чекало лихо від єресі й іконоборців. Так і сталося: у Візантії понад 100 років забороняли святі ікони.

Відео дня

Православне свято сьогодні, 5 травня - день пам'яті преподобного Віталія Олександрійського

Віталій Олександрійський жив у VI-VII століттях в Олександрії. Він був ченцем і все життя присвятив служінню Богу. Коли Віталію було 60 років, він почав молитися за здоров'я мешканок публічних будинків у місті. Допомагав жінкам і грошима, але за умови, що вони не будуть займатися своїм ремеслом.

По місту пішли чутки, що монах наносить візити в публічні будинки, і Віталія хотіли вигнати і позбавити сану. Але монах присоромив наклепників. Коли Віталій помер, біля його келії зібралося багато жінок - всі вони були вдячні ченцеві, що допоміг їм покаятися і змінити життя. В руках Віталія знайшли сувій: "Мужі Олександрійські, не засуджуйте перш часу, поки не прийде Господь, Праведний Суддя".

Православне свято сьогодні, 5 травня - день пам'яті святого апостола Луки

Святитель Лука жив в I столітті в сирійській Антіохії, був апостолом від сімдесяти і автором одного з Євангелій. Святитель був серед перших 70 учнів, яких Ісус послав проповідувати християнську віру. Лука супроводжував у подорожах апостола Павла, а після його смерті сам пройшов Ахайю, Лівію, Єгипет і Фіваїду. У Фівах старець Лука помер як мученик.

Луку вважають першим іконописцем і покровителем лікарів і живописців - згідно з переказами святитель написав першу ікону Пресвятої Богородиці, а також апостолів Петра і Павла.

Народне свято 5 травня називають Луків день.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 5 травня

Народні прикмети 5 травня / depositphotos.com

Прикмети дня говорили про погоду і врожай:

  • якщо сьогодні тепло - така погода буде до кінця весни, а рік буде врожайним;
  • заморозки в ніч на 5 травня - буде ще 40 морозних ночей до осені;
  • зозуля кує - більше не буде холодів;
  • якщо похмуро сьогодні - літо буде посушливим. 

Доброю прикметою вважається сьогодні знайти гроші - до великого прибутку.

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 4 травня

Сьогодні не можна сваритися - буде складно помиритися. Заборонено ходити одному в ліс - якщо зустрінеш нечисть, то можна назад не повернутися. Не можна залишати безлад в будинку і пекти млинці - до проблем в сімейному житті.

Що сьогодні можна робити

У цей день наші предки йшли з ранку до церкви. У святого Луки просили допомоги, якщо не лагодилося в сімейних справах і фінансах.

Також в Луків день садили цибулю на городі, прибирали в будинку, прали. Сьогодні потрібно з'їсти головку цибулі - буде міцним здоров'я і всі справи підуть в гору.

Вас також можуть зацікавити новини: