Церковне свято 23 липня / depositphotos.com

Преподобний Антоній Печерський народився в 983 році поблизу Чернігова. З дитинства мріяв служити Богу, тому, досягнувши потрібного віку, відбув в Афон і прийняв чернечий постриг. Незабаром ігумен відправив його назад на батьківщину, щоб Антоній прославляв серед народу Слово Боже.

Юнак не зміг знайти в монастирях Києва того життя, до якого звик в Афоні, тому заснувався в печері і вів відлюдницький спосіб життя. Трудився, молився і здійснював подвиги в ім'я Христа. До нього стали приходити люди - хто за допомогою, а хто і з проханням постригти їх в ченці. Антоній робив це із задоволенням, в результаті поруч з ним почали селитися люди. Так утворилися Ближній і Дальній печерні монастирі. Згодом над Дальньою печерою була збудована невелика церква.

Через час число парафіян збільшилося настільки, що святу обитель назвали Печерською. Преподобний Антоній не мав золота, але своїми працями зростив обитель, незрівняну з іншими, яка стала першим духовним центром Русі.

Відео дня

За святе життя Бог прославив преподобного Антонія даром прозріння і чудотворень. Особливо це проявилося при побудові ним великої Печерської церкви. Богородиця також дала Антонію знання про смерть. Його поховали на 90-му році життя, а мощі його залишаються прихованими досі.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 22 липня - Антонієв день.

Православне свято 23 липня - день пам'яті 45-ти мучеників у Нікополі вірменському

Імператор Лікіній переслідував християн і наказував стратити всіх, хто відрікається від язичницьких богів. Під час гонінь у Нікополі 45 людей вирішили відкрито прийти до гонителів, сповідувати віру в Христа і прийняти муки. Святих сповідників очолювали Леонтій, Маврикій, Данило, Антоній, Олександр, що відрізнялися своїм доброчесним життям. 

Їх переконували зректися своєї віри, але святителі були непохитні. За це їх побили камінням, зв'язали і кинули в темницю. Там християни раділи і співали Давидові псалми. Святий Леонтій боявся, що його брати можуть впасти духом через муки, тому молив Бога про швидкий фінал подвигів.

В один із днів в темницю з'явився Ангел і сказав, що муки скоро закінчаться. Стражники, які бачили його, увірували в Христа. Наступного дня імператор наказав убити віруючих. Мучеників катували, потім спалили на багатті і викинули в річку.

Небайдужі християни знайшли тіла, зібрали і зберегли. У той час, коли була дана свобода Церкви Христової, на тому місці був споруджений храм імені 45-ти мучеників.

Прикмети 23 липня

Прикмети 23 липня / ua.depositphotos.com
  • метеликів не видно - буде дощ;
  • бджоли голосно дзижчать і вилітають з вулика - до спеки;
  • гучні гуркіт грому - до затяжного дощу;
  • грім чути далеко - скоро дощі закінчаться;
  • Хмари заволокли небо - буде сильний вітер.

Що можна робити 23 липня

Цього дня можна готувати снасті та збиратися на рибалку - святий Антоній допоможе зловити багато риби. Також вдалими будуть і подорожі, тому що будь-які намічені плани та цілі здійсняться. Сни 23 липня, найчастіше, віщі. Особливо, якщо вранці погана погода.

Що сьогодні не можна робити

Народні прикмети свідчать, що 23 липня небажано вовтузитися з білизною - прати, гладити або міняти. Дивитись у чужі вікна теж не рекомендується, інакше можна забрати чужу долю. Православна церква суворо забороняє брехати і пліткувати - той, хто не послухається, набуде проблем з промовою.

Вас також можуть зацікавити новини: