Овочева дієта вважається однією з найбільш корисних. Вона не шкодить організму, насичуючи його корисними вітамінами та мінералами, виводячи з організму шлаки та токсини.
У цього виду дієти немає надмірностей, тому бігати по магазинах у пошуках незнайомих продуктів точно не доведеться. Головне – дотримувати основних правил.
Читайте такожБілкова дієта: плюси, мінуси та меню на тижденьокрема, варто пам'ятати, що єдиний овоч, який не можна їсти, – картопля. А так, в день можна з'їдати до 1,5 кілограма овочів. Найкраще вживати овочі у свіжому вигляді або ж варити легкі овочеві супи.
Користь і шкода овочевої дієти
Основні плюси овочевої дієти:
- овочі виводять токсини та шкідливі шлаки, що прискорює довгий процес схуднення;
- овочі легко засвоюються, практично всі вони низькокалорійні через велику кількість води, що міститься в них;
- їсти овочі можна і після 18.00;
- при вживанні овочів покращується рівень самопочуття;
- вміст вітамінів, поживних речовин набагато більше, ніж у солодощах, кашах, м'ясі, борошняних виробах.
Серед мінусів овочевої дієти слід виділити такі:
- швидке повернення голоду;
- відсутність у їжі жирів призводить до зниження не тільки поганих, але і хороших, вкрай необхідних для нормального функціонування організму, холестеринів високої щільності;
- вуглеводна дієта може стати причиною виникнення гнійних прищів, а захоплення кислими фруктами – викликати гастрит;
- відсутність білків і жирів створює дефіцит гормоноподібних речовин, с-реактивного білка, мінералів (кальцію, фосфору, заліза, цинку, міді, магнію, хрому), вітамінів.
Овочева дієта на тиждень: меню
Дієти подібного типу рекомендують дотримувати не більше як тиждень. Приблизний план для складання щоденного раціону:
Понеділок
Сніданок: свіжий фрукт, стакан кефіру, тост з оливковою олією, помідором і кінзою;
Обід: шпинат і щавель в часниковому маслі, овочева паелья з маслинами;
Вечеря: різотто з овочами.
Вівторок
Сніданок: свіжий фрукт, м'ятний чай, лаваш з хумусом і базиліком;
Обід: сирна закуска на селері, рататуй;
Вечеря: запечені кабачки з сиром.
Середа
Сніданок: свіжий фрукт, гарячий шоколад з молоком, тост з авокадо, кунжутом і оливковою олією;
Обід: свіжий овоч з цільнозерновим хлібцем і сальсою, табуле;
Вечеря: зелене лобіо з помідорами та горіхами.
Четвер
Сніданок: свіжі фрукти, чай з молоком, тост з гуакамоле;
Обід: стебла селери з сальсою, запечені помідори;
Вечеря: кіш з цукіні.
П'ятниця
Сніданок: салат з баклажанів і солодкого перцю, чай з прянощами;
Обід: хлібець з пхалі, чанфотта;
Вечеря: овочі на грилі.
Субота
Сніданок: тост з овочевою ікрою, сливи з медом, трав'яний настій;
Обід: сир з медом і горіхами;
Вечеря: запіканка з баклажанів з помідорами та сиром.
Неділя
Сніданок: омлет, чай з прянощами;
Обід: зелене лобіо з помідорами та горіхами, рагу з мідіями;
Вечеря: фетучіні з цукіні.