фото dabi.gov.ua

Асоціація будівельників «Коло українських будівельників» (КУБ) стурбована намаганням в судовому порядку скасувати ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції

Про це на зустрічі представників влади з будівельним бізнесом з нагоди Дня будівельника, що відбулася під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, заявив глава Ради асоціації «КУБ» Юрій Кватерчук.

Зокрема, звертаючись до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Кватерчук подякував йому за можливість взяти участь в обговоренні майбутнього реформи містобудування, а також висловив підтримку рішенню ліквідувати ДАБІ. «Ми вдячні вашій команді за те, що ви виконуєте свої обіцянки», - зазначив Кватерчук.

Відео дня

Глава Ради асоціації «КУБ» зазначив, що ліквідація ліцензування та заміна ліцензій сертифікацією відповідальних за інжиніринг професіоналів це дуже хороший сигнал для ринку.

Крім того, Кватерчук розповів, що в асоціації активно обговорювалося питання обов'язкового будівельного страхування і висловив спільну думку: страхування повинно бути добровільним як альтернатива дозвільній системі.

«Що стосується реформи, хотів би відзначити наступні новації: Державна інспекція містобудування та Державна сервісна служба в містобудуванні матимуть характер альтернативності і центральний орган, і місцеві органи самоврядування будуть виконувати видачу дозволів і контрольні функції», - зазначив глава ради асоціації «КУБ».

Окремо глава Ради асоціації «КУБ» торкнувся бажання деяких «груп» згорнути реформу. «Нам стало відомо, що до суду подано позов про скасування постанов Кабінету Міністрів України №№ 218 і 219, якими ліквідовано ДАБІ та створені нові органи Державна інспекція містобудування та Державна сервісна служба містобудування. 12 серпня вже відбудеться судове засідання і певні групи впливу зацікавлені в позитивному вирішенні цього судового процесу».

Своєю чергою Денис Шмигаль запевнив, що зазначені постанови були прийняті відповідно до чинного законодавства і висловив упевненість, що суд підтвердить законність рішень Кабміну. «Ми ніде не перевищували своїх повноважень, дякую за таку стурбованість. Думаю, ми правомірність цих постанов відстоїмо», - заявив Прем'єр.

Нагадаємо, в березні цього року Президент і Прем'єр-міністр дали старт реформі містобудування. Кабінет міністрів на засіданні 13 березня 2020 року прийняв постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ.

У липні Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом щодо визнання незаконним зазначених постанов Уряду.