Ілюстрація REUTERS

У Франкфурті-на-Майні в неділю, 15 вересня, сотні демонстрантів блокували головний вхід до виставкового центру, де проходить Франкфуртський міжнародний автосалон (IAA).

Читайте такожЗапас ходу 550 кілометрів: представлено перший серійний електромобіль Volkswagen (фото)

Рух Sand im Getriebe (дослівно "Пісок в коробці передач"), який закликав до участі в акції, оголосив про "мирну блокаду" у знак протесту проти "руйнівної транспортної системи, яку досі уособлює собою найбільший у світі автосалон", пише "Німецька хвиля".

Відео дня

Демонстранти в білих костюмах, які блокували, крім головного, ще один вхід на виставку, тримають плакати з такими гаслами, як "Дитячі майданчики замість парковок!" і "Позбавити влади автоконцерни!".

Акція не завадила роботі автосалону. Його організатори попередили відвідувачів про тимчасову недоступність головного входу на виставку і попросили їх використовувати інші.

Протести проти негативного впливу автомобілів на навколишнє середовище почалися у Франкфурті-на-Майні напередодні - в день відкриття для відвідувачів автосалону IAA. Такі екологічні та правозахисні організації, як Greenpeace, Deutsche Umwelthilfe і NaturFreunde Deutschlands закликали виступити проти "брехливих автоконцернів, які прославляють свої нові кросовери", і уряду ФРН, який "аплодує замість того, щоб зробити висновки з кліматичної кризи і дизельного скандалу". Активісти вважають, що автопромисловість і політики вживають недостатньо заходів для переходу на екологічно чисті види транспорту.

За оцінками організаторів, напередодні в акції взяли участь близько 25 тисяч осіб, у тому числі 18 тисяч велосипедистів, багато з яких прибули з інших міст регіону. Поліція повідомила про 15 тисяч протестувальників.

Франкфуртський міжнародний автосалон проходить з 12 по 22 вересня. На його відкритті 12 вересня виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка закликала автоконцерни сконцентруватися на виробництві "більш ефективних, екологічних автомобілів".