Фото: REUTERS

Собака – тварина зі своїм характером й потребами. Звісно, будуть часи, коли через його поведінку вам захочеться повисмикувати собі волосся. Проте ви ніколи не повинні кричати на цього дурника чи якось інакше карати чотирилапого улюбленця.

На цьому наполягають науковці у новому дослідженні, пише Science alert.

Читайте такожКриза біорізноманіття: сотні популяцій птахів в Індії різко скорочуються

Відео дня

Згідно з дослідженням, крики та інші покарання негативно впливають на психіку пса. Тобто, вчені радять утриматися від так званої аверсивної методики виховання. Водночас заохочувальні методи у короткотривалій чи довготривалій перспективі впливають на, зокрема, поведінку собаки ліпше.

Собаки, які відвідували кінологів, які дресували їх аверсивними методами, демонстрували стрес, що безпосередньо впливало на виконання тваринами окремих позицій тіла і рухів.

Насамперед, кажуть науковці, це стосується поліцейських псів.

Щоб підтвердити свої припущення, біологи взяли 42 собаки з трьох шкіл, які використовують навчання на основі винагороди (пригощання або ігор) і 50 собак з чотирьох шкіл з фізичною маніпуляцією, зокрема потягуванням повідця.

Кожну собаку знімали протягом перших 15 хвилин трьох тренувальних сесій та брали зразки слини для оцінки рівня стресу. Дослідники також зважали на поведінку собак: позіхання, облизування губ, підняття лап і скуління.  

Як і передбачали, собаки з підвищеним рівнем стресу більше позіхали, скулили та піднімали лапи, а в слини був підвищений вміст кортизолу.

Як повідомляв УНІАН, невідомі види морської флори й фауни Карибського басейну можуть зникнути ще до того, як будуть вивчені.