Ілюстрація / REUTERS

Студенти-зоологи з Кембридзького університету визначили, що два найбільш поширених типи синиць — великі синиці та синиці блакитні — здатні вибирати їжу, орієнтуючись на досвід інших птахів, побачений в телевізорі.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Phys.org.

Читайте такожУ Дніпрі дорогу усипали десятки мертвих шпаків (фото)

Відео дня

Так, піддослідні синиці спостерігали за реакцією інших птахів на їжу і запам'ятовували, яка їм сподобалася, а яка ні. Далі пернаті частіше вибирали їжу з «хорошими відгуками».

Всім синицям показували відео окремо. На них різні птахи пробували пластівці, позначені символом хреста або квадрата: перші були смачні, а другі просякнуті гірким розчином. Синиці помітили, що птахи висловлювали огиду, спробувавши пластівці з квадратом: витирали дзьоб і трясли головою. Коли синицям запропонували спробувати пластівці, вони частіше вибирали пластівці відмічені хрестиком.

«Синиці блакитні та великі синиці добувають їжу разом, у них схожий раціон, але вони можуть засумніватися перед тим, як пробувати нову їжу», — пояснив співавтор роботи. Він також додав, що спостерігаючи за іншими птахами, синиці здатні швидко і безпечно зорієнтуватися, яку їжу їм найкраще з'їсти. Така поведінка сприяє зменшенню кількості часу і енергії, які вони витрачають на пробу різної їжі, а також допомагає їм уникнути отруєння.