Радіація у Києві не перевищує норми / фото УНІАН

Концентрація радіоцезію в повітрі в північно-західній частині Києва після пожежі в Чорнобильській зоні, яка розпочалася 4 квітня, не перевищить норми безпеки, зазначається в повідомленні Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України (ДНТЦ ЯРБ).

«За прогнозними розрахунками потенційної концентрації Cs-137 (радіоцезій - УНІАН) у приземному шарі атмосферного повітря в північно-західній частині міста Києва максимальні значення можуть досягти 1,0-2,0 мБк на 1 куб. м в період з 13:00 до 15:00 8 квітня 2020 року. При цьому Нормами радіаційної безпеки України НРБУ-97 допустима концентрація Cs-137 (PC inhal В) встановлена ​​на рівні 800 мБк на 1 куб. м», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожПожежа у Чорнобильській зоні спровокувала новий викид радіації в атмосферу

Відео дня

Відзначається, що фахівці ДНТЦ ЯРБ провели низку прогнозних оцінок поширення потенційно забрудненої хмари із зони загоряння в Зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення в Чорнобильській зоні.

Вихідні дані прогнозу викладені на офіційних сайтах Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) і Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) станом на 10:00 8 квітня. Для моделювання використовувалася система підтримки прийняття рішень RODOS.

«За глобальним даними метеорологічного прогнозу GFS NOAA (США), протягом дня 8 квітня напрямок вітру по Київській області має мінливий характер», - повідомила прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочався 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га. 7 квітня площа пожежі збільшилась до 35 га.