Фото pixabay.com

Серед напрямків передвиборчих маніпуляцій різних політсил напередодні виборів експерти особливо акцентують на екологічній тематиці.

Яка, як зазначає "5 канал", саме з наближенням дня волевиявлення раптово зацікавила і досвідчених політиків, і нові обличчя.

"Екотематику піднімала ціла низка партій — понад 10 партій у різних регіонах підняли ці прапори. Я думаю, що з одного боку, це фактор вичерпання інших проблематик – економічна, політична проблематика зайшли сьогодні в глухий кут", – пояснює директор Українського Інституту політики Руслан Бортник.

Відео дня

Втім, він додає, що все-таки українці дуже скептично налаштовані до тих екологів, псевдоекологів або "зелених" партій, які з'являються напередодні виборів.
Читайте такожУ промислових регіонах темою екології маніпулюють з передвиборчими цілями або для боротьби в бізнесі - еколог

Своєю чергою, Олександр Дячук, провідний науковий співробітник Інституту економіки НАН, говорить про декілька типів екоманіпуляторів:

"Перше — люди, які пропонують одразу закрити проблему шляхом закриття підприємства, транспортного коридору, але не пропонують, як її вирішити.

Другий тип маніпуляторів — це можуть бути люди, які використовують якісь хайпові речі, які працюють за кордоном, але вони зовсім не розуміють, як це може бути застосовано для України.

Третя група маніпуляторів — це люди, які прийшовши до влади, можуть співпрацювати з цими підприємствами-забруднювачами, щоб обмежити фінансову або кримінальну відповідальність цього підприємства за забруднення".

Фахівці констатують: проблеми екології в Україні набули такого масштабу, що вже незабаром "житницю Європи" можуть перетворити на безлюдну пустелю. І змінити ситуацію здатні лише комплексні зусилля всієї країни, а не передвиборчий популізм політиків.