Морські екосистеми не переживуть глобальне потепління / фото REUTERS

Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) дійшли до висновку, що морські екосистеми не впораються з підвищенням температури, викликаним зміною клімату, і в результаті популяції деяких організмів, в тому числі риб, скоротяться.

Читайте такожКарантин через коронавірус позитивно вплинув на екологію в світі (відео)

Про це повідомляє Naked Science з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Science.

Відео дня

Для того, щоб провести дослідження, вчені відтворили екосистему з трьох місць існування в затоці Сент-Вінсент на території Південно-Австралійського науково-дослідного інституту (SARDI) в Аделаїді, а потім піддали її впливу підкисленої і підігрітої океанської води. За підсумками експерименту з'ясувалося, що в реальності це може привести до скорочення деяких морських видів тварин і змін в харчових ланцюгах.

«Виявлення реакції морських харчових ланцюгів на зміну клімату - критично важливий крок на шляху до розуміння уразливості екосистем до антропогенного впливу», - пояснює провідний автор дослідження, професор Іван Нагелькеркен з Інституту навколишнього середовища Університету Аделаїди.

На основі проведеного моделювання вчені прийшли до висновку, що потепління океану змінить видові спільноти. Так, чисельність бур'янних видів рослин збільшиться, в той час як популяції інших організмів, особливо безхребетних тварин, скоротяться.

Це пов'язано з тим, що трофічна структура виявилася відносно стійкою до закислення, але не до потепління. У побудованій трофічній піраміді біомаса розширюється в основі та нагорі (збільшується популяція видів цих рівнів), але скорочується в центрі. На думку вчених, це може характеризувати перехідний стан, перш ніж морська екосистема перетвориться в укорочені харчові ланцюги з «важким» низом. Під останнім мають на увазі наявність бур'янних донних рослин.

При цьому здорова трофічна піраміда, як правило, має трикутну форму, де велика частина енергетичного потенціалу знаходиться на нижньому рівні. В інших варіантах ці параметри спотворені.

Читайте такожВчені розповіли про шкоду для океанів від зростання викидів CO2 в атмосферу

«Морські харчові ланцюги, що не мають можливості адаптуватися до глобальних змін, демонструють всі ознаки перетворення на систему, де домінують сміттєві водорості. Незважаючи на те, що в нижній частині піраміди рослин стає більше, енергія від їхнього вживання іншими організмами не йде до вершини харчового ланцюга», - пояснив співавтор роботи, професор Інституту навколишнього середовища Університету Аделаїди Шон Коннел.

Саме тому популяції «верхніх» видів тварин, таких як риби, скорочуються. Це, на думку вчених, ймовірно, і станеться при подальшому потеплінні клімату.

Чим загрожує світу глобальне потепління