Північно-Кримський канал прийшов в непридатність / Twitter

Окупований Крим потерпає від масштабної посухи. Північно-Кримський канал пересох, а обсяг води у водосховищах стрімко скорочується.

Читайте такожКрим без води: у Зеленського назвали причини екокатастрофи на півострові

Про це свідчать нові фото, зроблені в Криму блогерами та ЗМІ.

Відео дня

Так, блог RoksolanaToday&КрымUA показав у мережі свіже фото дамби Північно-Кримського каналу.

"Північно-Кримський канал,що пересох, та іржава дамба. Північний Крим. Зате ж рідна гавань!» ,- йдеться в дописі.

У коментарях користувачі гірко іронізують над ситуацією з каналом, який після окупації поріс травою і прийшов в повну непридатність.

Twitter
Twitter

Водночас "Крим.Реалії" повідомляє, що Ізобільненське водосховище під Алуштою за місяць зменшилось майже на 1 млн кубометрів. Зараз воно заповнене менш ніж на половину при обсязі в 13,25 млн кубічних метрів.  Ізобільненське водосховище вважається найглибшим в Криму, його максимальна глибина досягає 70 метрів.

Крим.Реалія

Крім того пересохла Річка Улу-Узень, яка впадає в Ізобільненське водосховище.

Міста окупованого півострова переживають кризу водопостачання. Російська адміністрація має намір вирішувати питання, зокрема, забором води з озер. Так, воду з озера біля гори Гасфорта почнуть забирати у водогін Севастополя вже з наступного тижня.

При цьому, озера в Криму також зникають. Раніше повідомлялося, що висохло знамените Рожеве озеро Сасик-Сиваш, зникло озеро Богайли в Сакському районі Криму. Немає тепер і озера біля села Залісне Бахчисарайського району.

Українська вода для Криму

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.
  • Водночас, на думку фахівців, відновити подачу води до Криму Північно-Кримським каналом технічно неможливо, оскільки за минулі 6 років він прийшов в повну непридатність.

Засуха в Криму: що відомо

  • З моменту окупації Криму Росією ситуація з водопостачанням півострова постійно погіршувалася.
  • З 24 серпня в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху і обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті і Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду до 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «гіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.