В окупованому Криму зникло унікальне Краснокам'янське озеро, висохло знамените Рожеве озеро Сасик-Сиваш, зникло озеро Богайли в Сакському районі Криму. Немає тепер й озера біля села Залісне Бахчисарайського району.

За підрахунками журналістів Крим.Реалії ТБ, За останній рік на анексованому півострові пересохло не менше 10 водойм.

Зазначається, що якщо щороку на півострові будуть висихати по 10 озер, то приблизно за 30 років озер у Криму не стане зовсім. 

Читайте такожОкупований Крим опинився на порозі масштабної екокатастрофи-ЗМІ

Чому кримські озера зникають, пояснив заступник директора Українського Інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

"Якщо опади не випадають, то вода з тих же озер живить ґрунтові води або ґрунт на прилеглій території. Враховуючи те, що температура у нас зростає і відбувається випаровування, то таким чином водний дефіцит зростає, рано чи пізно це призводить до повної втрати води й, відповідно, озер", – розкриває подробиці природних процесів вчений.

Перекритий Північно-Кримський канал, зменшення опадів, діяльність людини й масове буріння свердловин — головні причини зникнення кримських озер, впевнені експерти.

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі та ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху й обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають строго по годинах — вранці та ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті й Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду у 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «гіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.