Під час лісових пожеж на Луганщині загинули п'ятеро осіб / фото УНІАН

Пожежу, на території Сєвєродонецького та Новоайдарського лісомисливських господарств, яка вирувала 6 та 7 липня, попередньо класифіковано як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру з загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня.

Про це йдеться у повідомленні Луганської облдержадміністрації на сторінці у Facebook з посиланням на голову облдержадміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації, голову регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Сергія Гайдая.

Читайте такожНаслідки масштабних пожеж на Луганщині показали з висоти пташиного польоту (відео)

Очільник області надав низку доручень щодо оцінки втрат населення для подальшої виплати компенсацій з держбюджету. Зокрема, мають бути складені дефектні акти про пожежу, довідки про збитки, завдані надзвичайною ситуацією, а також списки осіб, які мали прописку у постраждалих будинках.

Гайдай також доручив забезпечити підвезення дітей, які завтра складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання з української мови, у Сєвєродонецьку та Новоайдару.

Як доповів начальник ГУ ДСНС у Луганській області Михайло Пшик, реальної загрози поновлення пожежі не вбачається. Лісова охорона постійно здійснює обхід територій та контролює ситуацію. Наразі, сили ДСНС, які прибули на допомогу луганським рятівникам, працюватимуть до повної ліквідації пожежної небезпеки.

«Поліція також залишиться патрулювати постраждалі населені пункти допоки того вимагатиме ситуація», - про це заявив начальник ГУНП у Луганській області Сергій Колесник. Він також зазначив, що Нацполіцією зареєстровано 149 повідомлень про загоряння.

«Порушено три кримінальні справи, у тому числі за можливим фактом підпалу», - йдеться у повідомленні Луганської ОДА.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га, з них верхова 20 га. 7 липня пожежу було локалізовано. У зв’язку з поривчастим вітром (до 25 м/с) та високою температурою повітря (38 градусів) пожежа поширилася на с. Смолянинове Новоайдарського району.

Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Станом на ранок 8 липня на території Новоайдарського району спостерігалися окремі осередки горіння лісових масивів поблизу с. Смолянинове, с. Капітанове та с. Воронове.

Президент Володимир Зеленський 8 липня зранку заявив про п’ять жертв лісових пожеж в Новоайдарському районі на Луганщині.