Кліматичні зміни можуть стати викликом для системи охорони здоров'я / Ілюстрація REUTERS

Вже сьогодні тисячі людей по всьому світу гинуть від згубних наслідків кліматичної кризи, але офіційне документування смертей не враховує вплив цих масштабних екологічних катастроф.

Читайте такожВчені розібралися, чи зможе людина пити воду марсіанську

Як повідомляє Science Alert, до такого висновку дійшла група австралійських експертів в області охорони здоров'я. Їх стаття опублікована в журналі The Lancet Planetary Health.

Відео дня

Вчені вважають, що в Австралії аномальна спека є найбільш небезпечним ризиком, пов'язаним з глобальним потеплінням. Якщо рівень викидів в світі залишиться на нинішньому рівні, до 2080 року в містах країни смертність від підвищеної температури може збільшитися щонайменше у чотири рази.

«Зміна клімату – це вбивця, але ми не вказуємо це у свідоцтвах про смерть», - зазначає лікар Арнагретта Хантер з Австралійського національного університету.

На думку вчених, в Австралії кількість смертей від спеки значно занижена в офіційній статистиці – щонайменше, в 50 разів. Автори зазначають, що ці дані є важливими для розуміння масштабів кризи, хоча визнають, що можна діагностувати у пацієнта серцевий напад або рак, але обгрунтовано зв'язати його смерть з кліматичними факторами – набагато складніше.

Дослідники попереджають, що зміна клімату стане одним із найскладніших викликів для охорони здоров'я, навіть після приборкання епідемії коронавірусу.

«Ми успішно відстежуємо смертність від коронавірусу, але нам також потрібні працівники охорони здоров'я і системи для підтвердження зв'язку між нашим здоров'ям та довкіллям», - вважають медики.

Раніше повідомлялося, що в україні існує загроза дефіциту води.

У Раді національної безпеки і оборони виступають за інвентаризацію джерел підземних вод в Україні, враховуючи ймовірність виникнення водного дефіциту через посушливий клімат останніх п'яти років.