Поріг кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів знижено майже у 50 разів / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила законопроект 10201-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», згідно з яким посилено кримінальну відповідальність та збільшено штрафи за незаконну вирубку лісів.

Читайте такожРятувальники та лісники усю ніч чергували біля Рівненського природного заповідника, де продовжує тліти сухостій (фоторепортаж, відео)

За відповідне рішення проголосував 241 нардеп.

Відео дня

Як написав один з ініціаторів законопроекту нардеп Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook, поріг кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів було знижено майже у 50 разів.

«Тепер буквально пару дерев – і все», – описує Луценко наслідки порушення закону після його ухвалення.

Як зазначила депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Червакова, прийняття цього законопроекту дозволило виправити помилку депутатів, коли через рішення парламенту восени 2018 року було збільшено граничний розмір визначення істотної завданої шкоди від вирубки лісу до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів, що еквівалентно сумі 2 млн грн, а суму тяжких наслідків було збільшено до п'яти неоподатковуваних мінімумів, або 4,8 млн грн, замість очікуваних 35 тис. грн.

"Таким чином, за такий суспільно небезпечний злочин як незаконна вирубка лісів у нас передбачено кримінальну відповідальність лише в тому випадку, якщо чорні лісоруби нарубають на 2 млн грн, а це майже один гектар лісу. Лише за один гектар лісу, не менше, настає кримінальна відповідальність", - підкреслила Червакова.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація положень акта дозволить підвищити ефективність запобігання незаконним рубкам та порушенням при веденні лісового господарства, зменшити кількість обсягу незаконно добутої деревини, а також підвищити рівень невідворотності покарання за вчинення злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.