Ілюстрація REUTERS

Минулого тижня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль звітував у Верховній Раді про те, як відбувається ліквідація наслідків повені на Заході України. У цей час під стінами парламенту не було жодних екологічних акцій.

Одна з головних функцій екологічних активістів – контролювати дії влади в галузі охорони навколишнього середовища. Чому ж їх не було біля Ради під час доповіді Шмигаля, розповів політолог Кирило Сазонов, пише "24 канал".

"Це питання – риторичне. Тому що в Україні діяльність багатьох екоактивістів і екологів перетворилася на фарс. Вони беруть участь у проплачених акціях і пікетах, дають на замовлення фейкові коментарі для медіа – і, водночас, заплющують очі на реальні проблеми. Саме тому екоактивісти й екологи також несуть величезну відповідальність за руйнівні повені в Карпатах – разом з владою і "чорними лісорубами", - йдеться в матеріалі.

Відео дня

Читайте такожПовінь в Україні: екологи "підіграють" чиновникам у питанні вирубки лісів

Сазонов назвав причини, чому деякі екологи "не помічають" вирубку дерев у Карпатах, а потім відбувається стихійне лихо.

"Якщо еколог отримує гроші від компанії, яка купує вирубаний ліс, то, звичайно, він буде закривати очі на вирубку, – каже Сазонов. – Якщо еколог працює в системі держструктури і отримує гроші готівкою у вигляді корупційних конвертів від людей, які займаються вирубкою, то він теж буде закривати очі... В результаті безвідповідальності та ігнорування проблеми владою та громадськими організаціями, які начебто борються за екологію, ми отримали наступний результат".

Журналісти зазначають, зате коли мова заходить про замовні мітинги чи передвиборну агітацію – екологічні "діячі" часто на перших ролях. За інформацією ЗМІ, їх безсоромно використовують політики (і влада, і опозиція), бізнесмени та чиновники. Бо тема охорони навколишнього середовища дуже серйозна, завжди на слуху, і на неї чуйно реагує громадськість.

"Але "нерозбірлива" поведінка екоактивістів і екологів дискредитує як екорух, так і професію. А недовіра до них аж ніяк не сприяє вирішенню екологічних проблем в Україні, які поширюються зі швидкістю карпатської повені", - підсумували журналісти.