Вчені дослідили поведінку хворих кажанів - результати дослідження приголомшливі/ Фото tpwd.texas.gov

За кажанами, репутацію яких навесні цього року заплямував COVID-19, помітили унікальну поведінку: рукокрилі дистанціюються, коли хворіють.

Про це пише Science alert, цитуючи матеріали науковців з університету в Огайо.

Вчених насамперед цікавила поведінка кажанів у дикій природі, оскільки у неволі вони дотримувалися усіх карантинних заходів.

Відео дня

Читайте такожВище за хмарочос: в Австралії знайшли новий кораловий риф (відео)

Для дослідження науковці проаналізували дані групи з 31 кажана-вампіра у Латинській Америці – з колонії, яка живе у дуплі дерева.

16 із 31 ввели речовину для активізації імунної системи, що змусило тварин почуватися зле протягом кількох годин, проте речовина не викликала реальних хвороб. Ще 15 вкололи плацебо з солоної води.

До пухнастих спинок приклеїли маленькі датчики, які відстежували поведінку піддослідних щодві секунди. За силою парного сигналу вчені змогли визначити, коли два кажани вступали у тісний контакт один з одним і як довго він тривав.

Як свідчать результати аналізу, «хворі» рукокрилі були менш соціально пов’язаними зі своїми здоровими співмешканцями. У перші 6 годин «інфікована» тварина мала в середньому на 4 контакти менше, ніж зазвичай. Крім того, скоротився й час самого контакту – на 25 хвилин.

Після припинення дії речовини «хворі» кажани повернулися до своєї нормальної поведінки.

Новини на тему