Милованов: ринок землі є сьогодні, але він не є прозорим / фото УНІАН

Задля запуску прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні потрібно зрозуміти, хто контролює ці землі та хто є кінцевими власниками.

Про це сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов в ефірі програми "Право на владу" в ефірі телеканалу "1+1", пише ТСН.

Читайте такожЗеленський: українську землю зможуть купувати лише громадяни України та компанії

Відео дня

"Ринок землі є сьогодні. Він не є прозорим. Він є для тих, хто має доступ, гроші. Тобто юристів, схеми певні. Не йдеться про створення ринку. Ідеться про створення прозорого ринку нарешті. Потрібно дві речі забезпечити. Перше - потрібно зрозуміти, хто є кінцевими власниками. Знаємо, що є тіньовий чи напівлегальний ринок оренди. Ми не знаємо, хто є кінцевим власником. Чому це важливо? Наприклад, є велика чи мала компанія, яка взяла в оренду в різних людей 5 тисяч чи 200, чи 300 тисяч гектарів. Ця компанія українська. Але власники - може бути така ж компанія і з такою ж назвою не українська. І гроші нібито українські, а, можливо, ця компанія позичила гроші, а, можливо, вона винна комусь. Хто контролює цю компанію, ми насправді не знаємо. І це потрібно з'ясувати, тому що країна перебуває в стані війни. Тому важливо дізнатися, хто є вже сьогодні справжніми людьми, які контролюють землю в Україні. І прозорий ринок землі дозволить це зробити", - сказав Милованов.

Уряд також планує під час запуску ринку землі запустити систему моніторингу чи перевірки покупців та продавців землі.

Раніше УНІАН повідомляв, що Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.