Ілюстрація REUTERS

Фахівці ветеринарної медицини зареєстрували випадок гострого вірусного захворювання - пташиного грипу у Вінницькій області.

Читайте такожСпалах пташиного грипу в Польщі: від вірусу загинули понад 100 тисяч птахів (відео)

Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Відео дня

Зокрема, на агропідприємстві "Хутір" у Немирівському районі Вінницької області 18 січня зафіксували загибель птиці, після чого головний державний ветеринарний інспектор Вінницької області до з'ясування обставин загибелі птиці та встановлення діагнозу запровадив карантин на 72 години.

"При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 19.01.2020 встановлено діагноз грипу птиці", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в осередку захворювання вживаються заходи щодо локалізації та недопущення поширення пташиного грипу, а ситуація перебуває під контролем головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

За попередньою інформацією, на приватному підприємстві "Хутір" станом на 1 січня 2020 року утримувалося близько 98 тисяч голів птиці яєчного напряму.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2016 року ветеринари зафіксували спалах пташиного грипу в Херсонській області, а січні 2017 - у Чернівецькій та Одеській областях.

Після цього Євросоюз і ряд східних країн запровадили тимчасову заборону на ввезення української продукції птахівництва.

До цього випадки пташиного грипу в Україні були зареєстровані в 2008 році в Криму (4 випадки).

Пташиний грип - гостра вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальною слабкістю, набряками, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. До грипу чутливі як свійські, так і дикі перелітні птахи. Основними переносниками інфекції є перелітні водоплавні птахи. Як тільки відповідне захворювання виявлено на будь-якої території, відомства встановлюють обмеження на експорт птиці з цієї країни і вживають відповідних заходів щодо ліквідації хвороби (карантин, зонування, дезінфекція). Пташиний грип завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.