Ілюстрація REUTERS

Уряд передасть 35 заводів державного підприємства "Укрспирт" до Фонду державного майна на приватизацію.

Читайте такожМінекономіки знизило прогноз надходжень від приватизації «Укрспирту» вдвічі

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства за підсумками наради міністерства з керівниками спиртових заводів.

Відео дня

"Під час наради Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, нагадав про рішення уряду, згідно з яким 35 об'єктів, що входять до складу «Укрспирту», мають передати на приватизацію до Фонду держмайна", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що на нараді керівники звітували про підготовку документації, необхідної для передачі заводів до Фонду державного майна. Наступним кроком буде підготовка нової редакції статутів заводів і завершення інвентаризації.

Згідно з повідомленням, серед 35 заводів «Укрспирту», що підлягають приватизації, 3 виробляють харчовий спирт, 1 - лікеро-горілчану продукцію, 4 - спиртову продукцію технічного призначення. Ще 7 заводів можуть відновити виробництво протягом місяця, 16 вимагають істотної модернізації, а 4 підприємства перебувають у незадовільному технічному стані і не здатні здійснювати виробничу діяльність.

Як повідомляв УНІАН, в грудні 2019 року Верховна Рада України прийняла закон, який з 1 січня 2020 року скасував державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні. Закон також передбачає приватизацію наявних спиртзаводів.

В Україні монополістом в спиртовій галузі є державне підприємство "Укрспирт", створене на базі однойменного концерну в 2010 році. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оцінює надходження від приватизації "Укрспирту" в 2-3 млрд грн і планує завершити приватизацію об'єктів держпідприємства до 1 липня 2021 року.

У грудні 2019 року Мінекономіки провело аудит підприємства, за підсумками якого виявилось, що працюють 29 заводів "Укрспирту" з 83.