Ілюстрація REUTERS

Через різке зростання цін на цибулю на внутрішньому ринку України у квітні почала імпортувати цибулю з Росії та Нідерландів, а наприкінці березня - з Казахстану та Узбекистану.

Читайте такожЛимони злетіли в ціні майже вдвічі: названі причини

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи EastFruit з посиланням на економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака.

Відео дня

"Попри те, що ціни на цибулю в Росії теж динамічно зростають, ціни в Україні зараз майже у два рази вищі, що робить експорт цибулі з Росії в Україну можливим. Це особливо актуально на тлі триваючих поставок російської картоплі на український ринок, адже ті самі трейдери можуть запропонувати й цибулю", - зазначає Ярмак.

При цьому експерт прогнозує, що поставки цибулі з Росії не будуть дуже масштабними через претензії до якості. За його словами, якісніша цибуля, за тією самою або нижчою ціною, в Нідерландах та Польщі.

"Крім того, рівно в три рази дешевше за свій лук просять постачальники з Узбекистану, і лише трохи дорожче експортери овочів з Казахстану. І навіть дорожча логістика робить такі поставки цікавими для українського ринку", - зазначив Ярмак.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Національного банку України, овочі борщового набору в країні на минулому тижні - з 27 березня по 2 квітня - у порівнянні з попереднім тижнем подорожчали на 2%.

Раніше виконавчий директор Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко зазначав, що поширення коронавірусу і подальший карантин викликав ажіотаж серед українців на імбир, лимони та часник – останній подорожчав в українських магазинах майже у два рази.