Посиленого експорту продовольчої пшениці немає, цінам на хліб нічого не загрожує / фото УНІАН

Підстав для зростання цін на хлібобулочні вироби на сьогодні немає.

Читайте такожВ Україні подорожчала "молочка": на скільки підскочили ціни

Про це під час брифінгу заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, коментуючи заяви профільних асоціацій про те, що ціни на хліб можуть вирости через дефіцит пшениці, яка масово вивозиться з країни.

Відео дня

"Посиленого експорту продовольчої пшениці немає. Це міф. Ми моніторимо ситуацію з експорту та імпорту по всіх продуктах, вводимо деякі точкові рішення...", - сказав він.

Також міністр додав, що минулого тижня був підписаний меморандум з основними агротрейдерами, щоб вони забезпечили незнижувані залишки пшениці.

"Станом на липень, коли найнижчий сезон перед тим, як починає приходити зерно, у нас залишки будуть у два рази перевищувати минулорічні показники. Тобто жодного дефіциту продукції, яка пов'язана з пшеницею, я вже не кажу за кукурудзу та інші кормові культури, не буде й жодних підстав немає", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Всеукраїнська асоціація пекарів та асоціація "Мукомол України" попередили про можливе подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 20% через подорожчання пшениці на тлі епідемії коронавірусу у світі.

Після цього Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) та ПАТ "Аграрний фонд" вирішили направити 160 тисяч тонн пшениці на переробку, щоб стабілізувати ціни на борошно в Україні.

Уряд не планує на час карантину обмежувати експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших ключових експортних позицій.