Цінові перегони пов'язують з карантином і сезонними факторами / Ілюстрація REUTERS

У червні виробництво сільгосппродукції в Україні зменшилося на 40% у зв'язку з чим на українських ринках ціни на овочі почали рости.

Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1 + 1».

Читайте такожУ липні в усьому світі подорожчали продукти харчування - ФАО

Відео дня

Карантин і негода

Як говориться в сюжеті, цінові перегони пов'язують з карантином і сезонними факторами. Навесні цього року були заморозки, а потім посуха в південних регіонах України. Тому за перше півріччя 2020 сільськогосподарської продукції зібрали майже на 20% менше, ніж за такий період минулого року.

У червні виробництво сільгосппродукції зменшилося на 40%.

Як виросла ціна

Як повідомлялося, за рік в Україні найбільше зросли в ціні такі продукти, як картопля, гречка і яйця. Вартість бульби зросла на 30%, до майже 11,5 гривні. На стільки ж зросли ціни та на яйця, до майже 17 гривень. Удвічі збільшилася вартість гречки. Кілограм цієї крупи коштує в середньому 30 гривень.

Ціни в цьому році

  • На початку липня 2020 року експерти прогнозували, що в цьому році на українському ринку не буде білоруських овочів, отже, збити ціну на картоплю не вийде. Також, на ринку не буде білоруського часнику і цибулі, тому експерти прогнозували, що ціна на борщовий набір підніметься мінімум в півтора раза.
  • 15 липня 2020 стало відомо про те, що 60% нового врожаю яблук пропало через холодну весну і тривалих дощів. За прогнозами експертів, і без того високі ціни на українські яблука, до осені піднімуться ще вище.
  • 16 липня з'явилася інформація про те, що дешевих кавунів цього року не буде.
  • 10 серпня 2020 року з'явилася інформація про те, що цього року ціни на гречку в Україні можуть піднятися вище минулорічної позначки.