В Україні за рік найбільше подорожчали яйця, картопля і гречка / фото УНІАН

В Україні за рік найбільше подорожчали яйця, картопля та гречка, при цьому подешевшали овочі борщового набору та пшоно.

Читайте такожУ світі падають ціни на продовольство: які продукти подешевшали найбільше

Про це йдеться в оперативній інформації про рівень середніх цін на основні сільгосптовари станом на 5 червня, опублікованій на сайті департаменту АПК Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Відео дня

Зокрема, згідно з повідомленням, на початку червня поточного року середня ціна яєць (за кг) досягла 16,55 грн, що на 30% більше у порівнянні з таким же періодом 2019 року.

Свинина подорожчала на 8% - до 82,35 грн за кг, яловичина - на 15%, до 90,2 грн за кг, а м'ясо птиці - на 3%, до 48 грн за кг.

Також повідомляється, що в червні поточного року ціна на молоко зросла на 11% - до 18,14 грн за кг, на сметану - на 16%, до 55,8 грн за кг, а вершкове масло подорожчало на 13% - до 151, 6 грн за кг.

Крім того, гречана крупа подорожчала в 2,4 раза - до 29,8 грн за кг. Водночас, пшоно подешевшало на 14% - до 12,9 грн за кг.

За даними Мінекономіки, серед овочів в Україні за рік найбільше подорожчала картопля - на 34%, до майже 11,6 грн за кг, тоді як інші овочі борщового набору значно знизились у ціні. Зокрема, капуста подешевшала на третину - до 6 грн за кг; буряк - наполовину, до 6 грн за кг; морква - на 44%, до 7,17 грн за кг; а цибуля - на 32%, до 9,75 грн за кг.

Як повідомляв УНІАН, 18 травня набула чинності постанова Кабінету міністрів про державне регулювання цін на соціальні продукти харчування та товари протиепідемічного призначення на період дії карантину.

Згідно з нею, продавці зобов'язані декларувати намір підняти роздрібну ціну більш ніж на 5%.

До переліку соціально значущих продуктів харчування увійшли гречка, цукор, пшеничне борошно вищого сорту, макаронні вироби, пастеризоване молоко жирністю 2,5%, житньо-пшеничний хліб, яйця категорії С1, тушка куряча, мінеральна вода без газу, вершкове масло жирністю 72,5%.