Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розширить програми підтримки АПК на 2021-2023 роки на нові напрями – страхування врожаю, нішеве та органічне виробництво, а також бджільництво.

Читайте такожКабмін вирішив підтримати ферми та пасіки - витратять мільярд гривень

Про це повідомила прес-служба міністерства за підсумками презентації нової програми підтримки аграріїв.

Відео дня

"Плануючи програми підтримки аграріїв на наступні три роки, ми залишили основні пріоритетні напрямки, які вже довели свою економічну ефективність: тваринництво, садівництво, фермерство, здешевлення техніки та кредитів. Водночас, ми адаптували програми до нових умов і потреб виробників, додавши такі напрямки як страхування врожаю, підтримка нішевого та органічного виробництва, бджільництва", - наводяться слова заступника міністра Тараса Висоцького.

Згідно з повідомленням, міністерство пропонує розширити фінансову підтримку аграріїв шляхом здешевлення кредитів у двох нових напрямках: здешевлення кредитів на покупку земель с/г призначення та здешевлення страхових платежів (премій) за договорами страхування с/г культур від ризиків загибелі.

Програма підтримки тваринництва на 2021-2023 роки передбачає дотації на реконструкцію ферм і комплексів, поліпшення складу поголів'я.

Підтримка садівництва, виноградарства та хмелярства передбачається шляхом часткового відшкодування вартості придбання посадкового матеріалу і встановлення систем зрошення.

Також передбачаються дотації на будівництво і реконструкцію холодильників, цехів переробки, об'єктів заморожування і висушування плодів і ягід.

У програмі підтримки фермерства в Україні залишаються такі напрями, як: компенсація вартості за придбання с/г техніки, компенсація витрат на консультації, бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь нових фермерських господарств, дотація на утримання молочних корів, доплата ЄСВ за членів сімейних фермерських господарств, надання безпроцентних кредитів.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не включило напрямку овочівництва та картоплярства в програму державної підтримки АПК на 2021-2023 роки. Профільні асоціації заявляють, що ці галузі знаходяться на межі знищення, і вважають за необхідне повернути державні програми підтримки.