Ціни на молоко продовжують зростати / Ілюстрація REUTERS

Закупівельні ціни на молоко в Україні продовжують впевнено зростати. Після перегляду в перших числах жовтня, ціни продовжують зростати та в середині місяця.

Про це повідомляє Аgroportal.

Читайте такожНа Україну очікує падіння експорту олії-прогноз

Відео дня

"Баланс поки підтверджує цінову динаміку - пропозиція сировини знижується, вільного молока стає менше. Навіть сезонна зупинка сушок не впливає на ситуацію, оператори без проблем перепродують свою сировинну базу сироварам і цільномолочникам, тому спотові позиції також дорожчають", - відзначають аналітики. 

Вартість сирого молока сільгосппідприємств б'є нові рекорди. Ціни молока, виробленого в господарствах також наближаються до максимальних рівнів минулого сезону, уточнюють фахівці.

У середині жовтня вартісний діапазон сирого молока ферм становить 10-11,5 грн/кг, товар від населення переважно оцінюється в районі 6-6, 5 грн/кг без ПДВ.

Спотове молоко

"На вторинному ринку молока сировина також швидко зростає в ціні. За спотове молоко оператори не соромляться просити 11 грн/кг і вище, при цьому навіть незалежно від його якості. Така ситуація ще раз підтверджує високий попит на сировину", - додають експерти.

Компанії продовжують захищати свої сировинні зони, при цьому економіка переробки вже починає "тріщати по швах".

Прогноз

"Подальший сценарій передбачити не складно - збільшення цін на полиці та зниження продажів. Можливо тоді зупиниться і гонитва за поставками сирого молока", - прогнозують аналітики. 

Що цьому передувало

Споживча інфляція в Україні у вересні 2020 року в річному вираженні - у порівнянні з вереснем 2019 року - склала 2,3%, сповільнившись з 2,5% у серпні.

Станом на 9 жовтня 2020 року в Україні на 7,3% подорожчали яйця, на 1,6-0,5% - цукор, соняшникова олія, безалкогольні напої, сало, хліб, м'ясо і м'ясопродукти, риба та молоко.