Ілюстрація REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні в травні 2020 року знизилася на 5,6% щодо квітня, а в річному вираженні – на 13%, повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Читайте такожУкраїна з початку року збільшила агроекспорт до $9 мільярдів

"Зниження в травні 2020 року до квітня досягла 5,6% – показник близький до середнього багаторічного. Але це означає, що показник падав кожен місяць 2020 року, а сукупне зниження протягом 5 місяців вже склало 37,2%", – написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Відео дня

Прибутковість виробництва молока в травні 2020 року скоротилася на 13% стосовно травня 2019 року, при цьому в цілому за 5 місяців поточного року показник все ще перевищував показник попереднього року на 5,8%.

За словами Ярмака, в травні ціни на кормові компоненти продовжували рости, а на молоко - навпаки, знижуватися.

Експерт зазначає, що прибутковість молочного бізнесу в червні, як правило, падає не так різко, як у травні, однак тенденції на світовому ринку в цьому році непередбачувані.

"Дуже багато втручання з боку держави, дуже багато різких сплесків і падінь прогнозування попиту роблять практично неможливим", - зазначив Ярмак.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво молока в Україні в січні-квітні скоротилося на 3,6% - до 2,66 мільйона тонн.