В ЄС на полицях магазинів не буде товарів з позначкою "соєве молоко" / Ілюстрація REUTERS

Європейський парламент відмовився забороняти маркувати замінники м'ясних продуктів позначкою "Вегетаріанська ковбаса", "веганський бургер" і т.ін. На замінниках молочних продуктів і надалі не можна писати "молоко", "сир" або "масло".

Більшість законодавців ЄС не підтримали відповідний законопроект, який був ініційований і винесений на обговорення під тиском аграрних союзів. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожЄвропейські фермери просять заборонити "вегетаріанський бургер" і "веганську ковбасу"

Відео дня

Згідно з відхиленою пропозицією "терміни та назви, пов'язані з м'ясом, мають бути закріплені виключно за тими частинами тварин, які придатні для вживання людиною". Як зразок наводилися такі терміни, як стейк, ковбаса, шніцель, гамбургер.

Відмову Європарламенту підтримати запропоновані обмеження схвально оцінила Європейська організація із захисту прав споживачів (BEUC), назвавши це рішення «доброю новиною».

Замінники молочних продуктів

Втім, щодо рослинних замінників молочних продуктів обмеження у маркуванні під час збуту та продажу збережуться й надалі. В ЄС на полицях магазинів не буде товарів з позначкою «соєве молоко» або «рослинний сир». Виняток становлять лише такі давно усталені терміни, як "арахісове масло" або "кокосове молоко".

Водночас захисники прав споживачів розкритикували обмеження щодо маркування на молочних продуктах як "непотрібне". Це не має нічого спільного з захистом прав споживачів, кажуть вони.

Прохання фермерів

У жовтні 2020 року європейські фермери звернулися до Європейського парламенту з проханням заборонити ресторанам і магазинам продавати вироби з назвою на кшталт "вегетаріанських гамбургерів" або "веганської ковбаси".