Ілюстрація / REUTERS

Рахункова палата України вивчить можливість проведення аудиту ефективності використання газотранспортної системи України, оператором якої є держкомпанія "Укртрансгаз", для недопущення доведення до банкрутства.

Читайте також"Укртрансгаз" заявляє про загрозу роботі ГТС України з 24 червня

Про це йдеться на сайті Рахункової палати, з посиланням на інформацію голови відомства Валерія Пацкана.

Відео дня

"Рахункова палата вивчить можливість проведення аудиту ефективності управління газотранспортною системою України. Як повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні Рахункової палати", - сказано в повідомленні.

У відомстві зазначили, що рішення прийнято на підставі депутатського звернення, яке надійшло від лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Зокрема, у запиті народний депутат зазначила, що з метою захисту інтересів держави, недопущення доведення до банкрутства компанії "Укртрансгаз", забезпечення надійності транспортування та постачання природного газу, в тому числі безперебійної роботи газотранспортної системи України", необхідно провести аудит ефективності використання та розпорядження об'єктами державної власності, що належать державі матеріальними та іншими активами".

За інформацією прес-служби, Валерій Пацкан зазначив, що остаточне рішення про можливість проведення відповідного аудиту Рахункова палата прийме на своєму позачерговому засіданні 1 липня після детального вивчення всіх документів.

Як повідомляв УНІАН, 21 червня "Батьківщина" подала в Державне бюро розслідувань заяву проти прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і керівника НКРЕКП Оксани Кривенко щодо ситуації з українською газотранспортною системою.

Раніше "Укртрансгаз" заявляв, що не має можливості своєчасно розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для власних виробничо-технологічних витрат через дефіцит коштів, що ставить під загрозу роботу ГТС України після 24 червня.

Довідка УНІАН. "Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярд кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України та транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій "Укртрансгазу" знаходяться у власності НАК "Нафтогаз України".