Ілюстрація REUTERS

Сьогоднішнє рішення Кабінету міністрів, яким затверджено модель відділення газотранспортної системи від Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (анбандлинг – УНІАН), дозволяє до кінця року завершити виділення незалежного оператора ГТС України.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розкритикували анбандлінг за моделлю Кабміну - "Газпром" може відсудити $3 мільярди

Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, повідомила прес-служба Кабміну.

Відео дня

"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобутку та постачання. Це те, чого не могли зробити протягом останніх трьох років. Ми створили незалежного оператора відповідно до вимог європейського законодавства. Цим відкриємо можливість для залучення інвестицій в українську ГТС", - цитує прем'єра прес-служба.

Довідка УНІАН. Анбандлинг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електроенергії.

Передбачається, що ефективний анбандлинг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.