Екс-президент Петро Порошенко / REUTERS

П'ятий президент України, лідер парламентської партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявляє, що не причетний до формування і встановлення так званої формули "Роттердам+", яка завищила вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію.

Читайте такожКоломойський оцінив "грабіж" за схемою "Роттердам+": $4,2 мільярда за 3,5 роки

Про це він сказав в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

"Жодного відношення я до цієї формули я не маю. Ніколи її в очі не бачив, до того, як вона була введена і представлена ринку, перш ніж вона почала публічно обговорюватися", - зазначив Порошенко.

За його словами, якби інформація про завищену ціну на енерготарифи в результаті застосування формули "Роттердам+" була правдою, то ціна на електроенергію знизилася б після скасування формули.

"До цього не існувало формули, і ціна встановлювалася ручним управлінням. І я вважаю, що будь-яка формула краще, ніж ручне непрозоре визначення ціни... І значить, зараз, що ми бачимо: скасовано "Роттердам", і виявляється, якби ціна була завищена, і якщо є ринковий принцип формування ціни, то на ці 10 або 15 відсотків, ціна мала б впасти. Після скасування "Роттердама" ціна зросла", - додав екс-президент.

Довідка УНІАН. У 2017 році Національне антикорупційне бюро почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній - операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам+").

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії - оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії отримали необґрунтовані збитки.

При цьому в документах НАБУ безпосередньо згадується формула "Роттердам+", яка призвела до економічно необґрунтованого підвищення цін на електроенергію, яку купував у генеруючих компаній держпідприємство "Енергоринок".

8 серпня детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, причетним до впровадження формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,9 мільярда гривень.

Формула втратила свою актуальність після введення нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року.