Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" домоглася арешту рахунків емітента єврооблігацій "Газпрому" в японських ієнах, що фактично забороняє GazAsia Capital S. A. здійснювати платежі на користь російського монополіста.

Читайте такожРукописи не горять: у "Нафтогазі" відповіли на вимоги Росії щодо газу

Про це йдеться в повідомленні компанії з посиланням на меморандум нового випуску єврооблігацій "Газпрому".

Відео дня

"Нафтогаз" домігся арешту стосовно SPV-компанії для випуску єврооблігацій російського монополіста в японських єнах - GazAsia Capital S. A.", - сказано в повідомленні.

У компанії зазначили, що "Газпрому" дедалі дорожче коштує невиконання рішень Стокгольмського арбітражу. Навіть враховуючи величезні запаси газу, без зовнішніх запозичень російський монополіст не може виконувати власні інвестиційні програми.

"Якщо "Газпром" ще деякий час ігноруватиме рішення міжнародного арбітражу, гратиме в нерозуміння й не помічатиме арештів своїх активів, то єдиною його надією залишаться державні дотації", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" пояснили, що зараз "Газпром" заборгував "Нафтогазу" майже 3 мільярди доларів й ще понад 12 мільярдів доларів потрібні в новому арбітражі. У низці іноземних юрисдикцій ведеться судова робота щодо визнання і примусового виконання рішень арбітражу.

"На сьогодні в якості забезпечувального заходу "Газпром" за рішенням суду вже сплатив 345 мільйонів доларів, а саме: 200 мільйонів доларів англійська комерційний суд зобов'язав "Газпром" сплатити на депозитний рахунок суду в якості гарантії виконання судового рішення. 145 мільйонів доларів дивідендів від Nord Stream заморозив той же суд влітку цього року", - зазначила прес-служба НАК.

Зазначається, що англійський комерційний суд заарештував вже 51% акцій швейцарської компанії Nord Stream AG, які належать "Газпрому" і фізично знаходяться в Англії. Також зобов'язав російського монополіста не вчиняти будь-яких дій в Нідерландах, спрямованих на висновок, приховування або ускладнення стягнення понад 50% акцій нідерландської компанії Blue Stream Pipeline Company B.V., які йому належать.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

Наприкінці травня 2018 року "Нафтогаз" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу у 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів "Газпрому" проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".