Станція "Суджа" розташована на кордоні між Сумською та Курською областями / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виконала перевірку всіх прикордонних газовимірювальних станцій (ГВС), крім «Суджі», розташованої на кордоні між Сумською і Курською областями.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Ми вже виконали перевірку всіх прикордонних газовимірювальних станцій, крім «Суджі», розташованої на кордоні між Сумською і Курською областями. Спочатку «Газпром» запропонував нам провести перевірку з 11 по 15 листопада, але потім раптом передумав і пообіцяв запропонувати нові дати», - написав він.

Відео дня

Читайте також«Нафтогаз» хоче стягнути з «Газпрому» $3 мільярди до кінця 2020 року

За його словами, згідно із взаємним зобов'язанням Україна і Росія повинні щорічно допускати представників один одного до перевірки роботи газовимірювальних станцій.

«Дуже підозріло виглядає неготовність «Газпрому» допустити фахівців «Укртрансгазу» до перевірки прикордонної ГВС. Особливо, зважаючи на те, що через неї проходить левова частка транзиту російського газу в Європу», - зазначив голова НАК.

Коболєв зазначив, що відсутність узгоджених обсягів транзитного газу, який зайшов в Україну, може призвести до відновлення «старих пісень про крадіжки газу».

«Якщо перевірку на «Суджі» так і не буде проведено, це стане сигналом і для європейських споживачів про можливі креативні акції з російської сторони», - наголосив він.

Глава «Нафтогазу» нагадав, що українська ГТС залишається найбільш гнучким і надійним маршрутом поставок газу в Європу (аварійність набагато менша, ніж на російській трубі).

«Тим паче дивує поведінка «Газпрому» у зв'язку із ситуацією з перевіркою «Суджі», через яку йде більш як 70% російського транзиту по українській території», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2018 року російський газовий монополіст «Газпром» знизив тиск природного газу на вході в українську газотранспортну систему на газовимірювальної станції «Суджі» до критично низького рівня, завдяки чому з'явилися суттєві ризики для транзиту газу в країни Європи.