Вітренко запевнив, що "Нафтогаз" не отримував від "Газпрому" жодних офіційних пропозицій / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" поки не отримала офіційну пропозицію від російського "Газпрому" продовжити транзитний або укласти новий контракт на один рік з січня 2020 року.

Читайте такожПутін допустив припинення транзиту газу через Україну

Про це УНІАН сказав виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи інформацію про те, що "Газпром" направив "Нафтогазу" своє пропозицією щодо транзиту газу через Україну після закінчення контракту з 2020 року.

Відео дня

"Ми поки нічого не отримали", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні "Газпром" заявив, що компанія направила на адресу НАК "Нафтогаз України" офіційну пропозицію про продовження чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на 1 рік, з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

У пропозиції "Газпрому" зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі й припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито "порушення економічної конкуренції"; відкликання клопотання "Нафтогазу України" про ініціювання Європейською комісією розслідування проти "Газпрому".

12 листопада голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року НАК забезпечуватиме українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і за необхідності може імпортувати за контрактами.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.