Ілюстрація REUTERS

Російський "Газпром" останніми тижнями збільшив транзит газу через Україну практично до максимуму - 294 млн кубометрів на добу, повідомив директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУкраїну влаштує тільки довгостроковий контракт на транзит російського газу - прем'єр-міністр

«Останніми тижнями «Газпром» збільшив транзит через Україну практично до максимуму - 294 млн куб. м. Можна зробити висновок, що «Газпром» докладає максимум зусиль для того, щоб максимально скоротити необхідність відбору свого газу з європейських ПСГ за рахунок збільшення поставок через Україну з метою його реалізації пізніше за вищими цінами», - написав він, додавши, що ціни, безперечно, будуть вищими, якщо «Газпром» припинить транзит.

Відео дня

Макогон також зазначив, що після пропозиції «Газпрому» продовжити транзитний контракт на рік створюється враження, що російський монополіст не планує продовжувати транзит через Україну після 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему скоротився на 7,1% порівняно з 2017 роком - до 86,774 млрд куб. м.

У 2017 році Україна транспортувала до Європейського Союзу рекордні за кілька останніх років обсяги газу - 93 млрд кубометрів.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

18 листопада НАК «Нафтогаз України» отримав офіційну пропозицію від російського «Газпрому» про продовження транзитного контракту з січня 2020 року на 1 рік.