З 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ / фото УНІАН

Кабінет міністрів планує запропонувати споживачам страхову ціну на газ, яка становитиме близько 7 тис. грн за 1 тисячу кубометрів (з ПДВ, але без врахування витрат на транспортування) з 1 січня 2020 року, щоб уникнути різкого зростання тарифів взимку.

Читайте такожГончарук запевняє, що опалення не подорожчає через скасування обмежень на тарифи

Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в інтерв'ю 24 каналу.

Відео дня

"З 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ, яку вони зможуть вибрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть менше, ніж ціна на перший квартал 2019 року. Це так званий ринковий інструмент під назвою «контракти на майбутнє», - сказав він .

За його словами, це допоможе уникнути різкого стрибка ціни з нового року.

«Чому це так важливо? Тому що населення не повинно 31 грудня мати одну ціну, а з 1 січня - іншу, у два-три рази більшу", - заявив він.

Міністр зазначив, що зараз обговорюється розмір страхової ціни в межах 7 тисяч гривень за 1 тисячу кубометрів (без витрат на транспортування газу). У разі, якщо з 1 січня вартість газу суттєво зросте, то українці, які застрахують цей тариф, не будуть переплачувати, навіть якщо ціни на газ будуть вищими.

«Сьогодні страхова ціна оцінюється в межах 7 тисяч гривень з ПДВ. Зараз ціна становить 4,805 тисяч гривень (без ПДВ і витрат на транспортування - УНІАН), і в грудні вона зростатиме залежно від показників на мито і на газовій біржі. Але ця ціна, яку пропонують, буде стабільною до кінця опалювального сезону, і вона менша, ніж та, яку платили споживачі в січні - березні поточного 2019 року», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що ціна газу для населення і теплокомуненерго в першому кварталі 2020 року нижча, ніж за такий самий період в поточному році, навіть за умови припинення транзиту російського газу через територію України з наступного року.

НАК «Нафтогаз України» в листопаді підвищив ціну для населення на 14,65%, порівняно з ціною на жовтень, до 4899 грн за 1 тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

Ціна на газ для населення з січня по березень 2019 року не перевищувала 8550 грн за 1 тис. куб. м з ПДВ.