Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), знизила ставки плати за стандартне приєднання до електромереж в містах на 29-50%, а в сільській місцевості - на 17-35% з 1 січня 2020 року, при цьому середнє зниження по Україні становитиме 18,9%.

Читайте такожІмпорт електроенергії з Росії: троянський кінь чи тимчасова необхідність

У повідомленні на сайті регулятора йдеться, що відповідне рішення було прийнято для посилення позиції України у рейтингу сприятливості ділового середовища Світового банку Doing Business. А також це забезпечить рівноправний доступ до електричних мереж.

Відео дня

Таким чином, з 2020 року стандартне приєднання до електромереж у містах коштуватиме від 0,31 тис. грн за кВт, до 1,95 тис. грн за кВт. При цьому, чинні в 2019 році ставки були на рівні 0,62 тис. грн за кВт до 2,73 тис. грн за кВт.

У сільській місцевості мінімальна ставка приєднання до мереж залишиться на тому ж рівні 0,28 тис. грн за кВт, а максимальна ставка буде нижчою, ніж цього року на 35%, і становитиме 2,42 тис. грн за кВт.

«Середнє зниження ставок приєднання до стандартних мереж по Україні у 2020 році становитиме 18,9%», - зазначено в презентації.

Також регулятор повідомляє, що вартість нестандартного приєднання в середньому по Україні знизиться на 5%. Мінімальна вартість приєднання знизиться з 0,2 тис. грн за кВт до 0,067 тис. грн за кВт, а максимальна - з 3,83 тис. грн за кВт до 3,77 тис. грн за кВт.

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня Кабінет міністрів України схвалив проект постанови, яким спрощується порядок приєднання громадян і бізнесу до електричних мереж.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів та голові Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), до кінця року зменшити вартість підключення населення і бізнесу до електричних та газових мереж, якими володіють приватні монополісти.