Ілюстрація REUTERS

Якщо ЄС, Україна і Росія не домовляться про продовження контракту з транзиту газу, то всі сторони зіткнуться зі значними фінансовими втратами.

Читайте також"Нафтогаз" готовий отримувати газом $3 мільярди боргу від "Газпрому": підсумки переговорів

Про це йдеться в дослідженні, проведеному Інститутом з вивчення економіки енергетики при Кельнському університеті (Energiewirtschaftliches Institut, EWI), передає liga.net.

Відео дня

Згідно з дослідженням, за нульового транзиту газу через Україну в першому кварталі 2020 року втрати «Газпрому» становитимуть 3,4 млрд євро через скорочення поставок. Європейські споживачі зіткнуться з підвищенням цін і повинні будуть заплатити за газ на 1,5 млрд євро більше, або на 2,1 млрд євро, у випадку морозів і збоїв у постачаннях. Втрати України від неотримання доходів за транзит російського газу становитимуть близько 0,5 млрд євро.

Крім того, автори дослідження вважають, що Росія і Україна зіткнуться ще й з репутаційними втратами, залежно від того, хто буде вважатися відповідальним за припинення контракту. "Вартість цього репутаційного збитку важко визначити кількісно, але, тим не менш, вона реальна і дає ще одну причину для обох сторін дійти згоди й уникнути руйнівного результату", - зазначають у дослідженні.

Нагадаємо, діючий транзитний контракт закінчується 31 грудня. Дедлайн на укладення нового - 13 грудня, стверджують у Нафтогазі.

6 грудня у Відні пройшли другі двосторонні переговори між НАК Нафтогаз України і Газпромом щодо контракту на транзит газу через Україну до Євросоюзу до 2020 року. У Нафтогазі назвали умови продовження контракту і сказали, що готові до тристоронніх переговорів.

Перша зустріч у Відні відбулася 28 листопада. У зв'язку з цією зустріччю тристоронні переговори були відкладені. Як стверджують в Нафтогазі, був досягнутий певний прогрес у переговорах з РФ. Сторона надала свої коментарі по тексту проекту договору. Анонсована на 5 грудня зустріч не відбулася.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що транзит газу через Україну продовжиться навіть після запуску газопроводу «Північний потік-2».