Ілюстрація REUTERS

Обговорення питань транзиту газу в «нормандському форматі» в Парижі стало корисним досвідом для НАК «Нафтогаз України», оскільки була можливість почути позицію російської сторони безпосередньо.

Читайте такожГазовий транзит у "нормандському форматі". Про що "домовилися" Зеленський і Путін

Про це написав у Facebook виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Не буду приховувати, спочатку я не був у захваті від перспективи обговорення питань транзиту газу і виконання рішення Стокгольмського арбітражу в нормандському форматі... Але зараз я маю відзначити, що це було корисно. Хоча б з тієї точки зору, що, обговорюючи ці питання безпосередньо з Путіним, була можливість краще зрозуміти його особисту позицію», - написав він.

При цьому Вітренко наголосив, що позиція «Нафтогазу» в переговорному процесі є обґрунтованою. Вона підкріплена рішеннями міжнародних судів і консолідована з Європейським Союзом.

«Рішення Стокгольмського арбітражу не було «політичним», як каже російська сторона. Це був комерційний арбітраж, і його рішення є справедливим з юридичної та економічної точки зору. Так, наша перемога в цьому арбітражі є важливою для України, її честі і гідності, але це не робить рішення арбітражу «політичним», або таким, яке російська сторона може ігнорувати», - зазначив він.

Водночас Вітренко зазначив, що рішення арбітражу ніяк не заважає «Газпрому» укласти новий контракт на транзит з відокремленим від «Нафтогазу» оператором газотранспортної системи України, тобто з окремою компанією.

У «Нафтогазі» також готові обговорювати з російською стороною інші варіанти. Зокрема, перенесення точок передачі газу на кордон Україна-Росія, щоб європейські компанії, а не «Газпром», укладали контракти на транзит.

«Або контракти «своп», коли «Нафтогаз» братиме газ на східному кордоні, а віддавати на західному, при цьому окремі оператори в Україні та Європі відповідатимуть за фізичне транспортування газу», - пояснив він.

У такому разі ці контракти «своп» мають забезпечувати "Нафтогазу" дохід, адекватний компенсації за відкликання позовів у Стокгольмському арбітражі загальною сумою більш як 12 млрд доларів, зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на переговорах між Україною і Росією, які проходили в «нормандському» форматі в Парижі 9 грудня, було досягнуто домовленості продовжити переговори щодо транзиту газу.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі заявив про шанс підписати новий транзитний договір з Російською Федерацією на кращих умовах, ніж були до цих переговорів.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.